Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель УПЦ очолив літургію в Свято-Ольгінському соборі столиці

8 грудня, у день пам’яті священномученика Климента, папи Римського, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божествену літургію в Свято-Ольгінському соборі м. Києва.

Його Блаженству співслужили: митрополит Каменець-Подільский і Городокський Феодор, Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Чернівецький і Буковинський Мелетій, архієпископ Білогородський Серафим, архієпископ Городницький Олександр, архієпископ Сєвєродонецький і Старобільский Никодим, єпископ Боярський Феодосій, єпископ Ірпінський Клімент, єпископ Бородянський Варсонофій, єпископ Фастівський Даміан та численне духовенство міста Києва.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Після читання Святого Євангелія Його Блаженство виголосив перед чисельною паствою проповідь, в який розповів про життєвий подвиг великого святителя священномученика Климента Римського, який був одним з 70-ти апостолів Ісуса Христа, про надзвичайно складне, сповнене випробувань, і чудесної допомоги від Господа життя святителя.

Молитви і подвиги, євангельська проповідь допомогла Клименту чудесним чином через 24 роки знайти членів своєї сім’ї, зв’язок з якими від втратив і вважав загиблими. Серед учнів первоверховного апостола Петра він знаходить двох своїх братів-близнюків, а трохи пізніше і батьків. Апостол Петро рукополагає Климента в єпископа Римського. Імператор-язичник, бачачи надзвичайний успіх проповіді Климента, засилає його до Криму, де згодом страчує – топлячи у морі з прив’язаним каменем до шиї. Кожного року в день мученицької кончини святого Климента море відступало і давало можливість вірним поклонятися мощам священномученика, але через деякий час це чудо припинилося. У ІХ сторіччі мощі святого Климента після старанних молитов з’явилися на поверхні моря. А після прийняття святим князем Володимиром хрещення у Херсонесі, він привіз до Києва чесну главу священномученика Климента, яка протягом тисячі років перебувала в нашому святому місті.

На завершення проповіді Блаженніший митрополит Онуфрій відзначив, що богослужіння в цей день ознаменоване присутністю в храмі святої чесної глави святителя Климента, яка доставлена для поклоніння з Києво-Печерської Лаври. Після завершення літургії було відслужено молебень священномученику Клименту біля його святих мощей.

Предстоятель Української Православної Церкви також привітав з Днем тезоіменитства єпископа Климента. Архіпастир побажав йому допомоги Божої за молитвами його небесного покровителя і прагнення сподоблятися святому священномученику в святительському служінні.

Редакція прес-служби Київської Митрополії приєднується до багаточисельних вітань владиці Клименту, зичить йому доброго здоров’я, достойно звершувати архіпастирське служіння на многая і благая літа.

Прес-служба Київської Митрополії