Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. На науковій конференції розглянуто питання мотивації роботи приходських священників із молоддю та сім’єю

Перша єпархіальна науково-практична конференція голів та співробітників відділів у справах сім’ї та молоді Бориспільської єпархії

22 грудня 2015 року зва благословенням  Антонія, митрополита Бориспільського та Броварського, у Києво-Печерській Лаврі відбулася Перша єпархіальна науково-практична конференція голів та співробітників відділів у справах сім’ї та молоді благочинь Бориспільської єпархії. Захід відбувся за сприяння Синодального відділу Української Православної Церкви у справах молоді та Місії Синодального відділу Української Православної Церкви у справах сім’ї, відділу у справах сім’ї та молоді Бориспільської єпархії УПЦ.

У ході роботи конференції були розглянуті питання мотивації та методології роботи приходських священників із молоддю та сім’єю. До участі в роботі конференції долучилися представники Синодальних відділів по роботі з молоддю та сім’єю, провідні керівники  молодіжного руху, благочинні та керівники відповідних відділів благочинь Бориспільської єпархії.

Після спільної молитви відкрив засідання голова Синодального відділу Української Православної Церкви у справах молоді єпископ Обухівський Іона (Черепанов), сказавши слова підтримки молодіжним керівникам, владика побажав усім прислухатися до тих, хто має практичні навики роботи. Продовжуючи роботу конфренції, голова відділу у справах сім’ї та молоді Бориспільської єпархії протоієрей Олександр Журавльов окреслив задачі молодіжної роботи сьогодні та оголосив регламент роботи конференції.

У першій частині конференції цікавою стала доповідь ігумена Валеріана (Головченка), ведучого «молодіжки» Іонинського монастиря. Отець Валеріан допомагав присутнім знаходити шляхи взаємодії священика з молоддю. Батюшка підняв конкретні питання. Для чого потрібно працювати з молоддю? Яка вона — церковна молодь? Вона задає незручні питання, а тому заставляє працювати кожного, хто хоче бачити її у храмі. Якщо сьогодні не працювати, то завтра храми будуть порожніми. Тому ми маємо бути для них авторитетними, цікавитися їхніми проблемами і старатися бути для них цікавими. Також потрібно у молоді навчитися щирості. Крім того, отець Валеріан торкнувся теми помилок у роботі з молоддю.

Далі священик Іоанн Ружицький, співробітник Синодального відділу у справах сім’ї, передав вітання голови відділу архієпископа Пантелеїмона (Поворознюка). Отець Іоанн підкреслив, що у роботі з молоддю і роботі з сім’єю спільні цілі та розповів про досвід роботи відділу.

Завершилася перша частина конференції круглим столом, на якому під керівництвом матушки Анни Журавльової у ході обговорення дійшли до висновку, що спілкування священика з молоддю дає йому стимул, сили рости духовно і інтелектуально. Важливо щоб це спілкування стало діалогом, а не монологом. Парафіяльна община має стати сім’єю. Тут багато чого залежить від священика, від його бажання. Робота з молоддю має приносити радість і це буде стимулом.

По обіді, в другій частині конференції матушка Вікторія Могильна та Наталія Кручинина презентували цікавий проект «Между нами…», який проводиться в галереї-ризниці «Чудотворні ікони Афона», що в місті Києві. Жінки розповіли про досвід створення жіночого клубу.

Після цього отець Олександр Журавльов розповів про досвід місіонерської роботи на Георгіївській парафії села Заворичі Броварського району, де він є настоятелем 20 років. Батюшка затронув основні проблемні питання, які сьогодні повстають перед сільським приходом — фінансова сторона, етапи становлення, будівництво або ремонт храму, самоорганізація парафіян і т.д. Отець Олександр, здобувши неоціненний досвід, поділився ним із учасниками. На його парафії сьогодні втілюються декілька форм роботи як з молоддю так і з парафіянами старшого віку. Трудами родини Журавльових на парафії організовано «простір для дітей», це недільна школа, куточок для дітей у храмі, це і дитячий літній табір «Літо Господнє». Для дорослих парафіян і членів іх сімей парафія організовує сімейні походи, паломництва до найближчих святинь на власних автомобілях, клуб сімейного дозвілля, клуб любителів кінематографа. Основний посил отця Олександра — це сім’я. «Світ існуватиме до тих пір, доки існує сім’я» — на завершення сказав священик.

Цікавою стала презентація молодіжної роботи в парафії святих Бориса і Гліба міста Вишгорода. У недільній школі парафії навчається близько 80 дітей, які поділені на 5 класів і з якими працює 9 педагогів. Основне життєве кредо школи - за допомогою свободи через вивчення і виконання Закону Божого, беручи участь у Божественній літургії, наблизити серце дитини до Бога. Крім занять діти беруть участь у різноманітних конкурсах, ярмарках, концертах. Недільна школа підтримує дружні стосунки з парафією німецького міста Ульма. Діти двох парафій часто зустрічаються, спільно їздять у паломництва, разом проводять свята.

Представник синодального відділу у справах сімї отець Іоасаф (Перетятько) розповів про багатий досвід створення «молодіжок» при Іонинському монастирі міста Києва та наголосив на основних проблемах, які треба вирішити священику, щоб стати лідером молодіжного служіння. Головне — розкрити в собі харизму, виховати її у собі, відійти від шаблонів і бути цікавим. Щоб бути цікавими для молоді потрібно читати класику цілком, а не уривками. Не треба націлюватися на швидкий результат своєї роботи. З часом дозріють ці люди і дадуть гарні плоди і підтримку. Основна причина покидання підлітком недільної школи — це відсутність сенсу. Наша задача — надати йому цей сенс.

Також на конференції було затронуто важливу тему допустимості піару в церковній проповіді. На тему «Чи потрібно православним піаритися» свою цікаву доповідь прочитав протоієрей Олександр Сорокін. За його словами проповідь і є піаром, він є виконанням заповіді Господньої: “Ви — світло для світу” (Мф. 5:14). Батюшка звернув увагу слухачів на те, що піар досягне своєї мети тільки тоді, коли церковна община живе здоровим церковним життям. Також отець Олександр торкнувся теми дизайну у засобах проповіді: друкованих та електронних ЗМІ.

Наостанок за «круглим столом» молодіжні служителі єпархії підсумували роботу Першої конференції, відзначили її плодотворність та намітили плани на наступний рік.