Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Блаженніший Митрополит Онуфрій: Щасливий тільки той, хто живе з Богом

6 грудня під час Божественної літургії в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Києво-Печерської Лаври Блаженніший Митрополит Онуфрій у своїй проповіді розповів про правильне ставлення до багатства. 

Його Блаженство розтлумачив притчу про багача, який зібравши багатий урожай, вирішив, що забезпечив собі безбідне життя на багато років (Лк. 12: 16-21), та процитував слова Господа до цієї людини «Божевільний, в цю ніч візьму у тебе душу твою. Кому ж дістанеться все те, що ти приготував?» і нагадав «в земному житті немає такої людини, яка б відчувала себе, як у Раю».

Часто, не важливо – бідна чи багата – людина не розуміє, що їй насправді робити зі своїм життям. «Щасливий тільки той, хто живе з Богом, хто в Бога багатіє, а не для себе збирає багатство», – зазначив Блаженніший владика.

«Що значить «багатіє в Бога»? – запитує Його Блаженство. – Та людина, яка все, що має в земному житті, багато чи мало, вважає не своїм, а Божим, і себе вважає Господньою, бо і ми Йому належимо, така людина багатіє в Бога. Вона має для себе покровителем Бога, який не залишає її ні в бідності, ані в багатстві».

Щоб отримати прихильність від Господа, важливо пам’ятати, що ми є тільки розпорядниками в дому Божому, зазначає Митрополит Онуфрій. «Розпорядник може спожити дарованих благ рівно стільки, скільки потрібно для життя, а все решту роздати тим, хто потребує допомоги». Тільки таке ставлення до багатства, яке Господь вручає людині, є правильним, звертає увагу Предстоятель.

Такою людиною – «багатою у Бога» Його Блаженство назвав святого благовірного князя Олександра Невського, чию пам’ять вшановує в цей день Свята Церква. «Князь був від Бога обдарований багатьма талантами – він був красивий, розумний, шляхетний, сильний, побожний, – зазначив Блаженніший Митрополит Онуфрій. – Але головне багатство святого князя було в тому, що він завжди шукав і захищав правду Божу. Олександру Невському належить фраза: «Не в силі Бог, а в правді». Тільки поклавши всі надії на Бога, Який захищає Свою святу правду, він йшов проти ворогів і перемагав їх».

http://church.ua/