Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. У СЕЛІ ЖУРАВНИКИ ОСВЯТИЛИ КАПЛИЧКУ НА МІСЦІ КОЛИШНЬОЇ ЦЕРКВИ

Довгі роки тільки старожили пам’ятали, що на пагорбі навпроти величного Свято-Дмитрівського храму нетрадиційної для Волині архітектури була «стара» церквиця. Історія не зберегла її опису та вигляду, відомо тільки, що споруджена була ще у 1746 році! А вже у 1905-му обабіч пожвавленої нині траси на Львів і виріс великий і величний храм, який вже відзначив своє 110-річчя. Мимо цього храму проїхали тисячі машин і пройшли тисячі людей. І не було жодного, хто б не помилувався цією дивовижної краси архітектурною спорудою. Храм справляє враження і всередині. То не звична нам сільська церквиця, а за розмірами – справжній собор. На Великдень тут, кажуть, і не протовпитися, але й у інші празникові дні та в святу неділю тут доволі людно. Прекрасна акустика: з хорів було чутно кожне слово молитви, яке далеко внизу священик промовляв перед початком сповіді…

Цей храм у Журавниках спорудив італієць граф Роберто Бассаліні. Начебто служив він генералом у російській армії. І Журавники – а тоді містечко Дружкопіль – разом з прилеглими селами отримав у свою власність. У сусідніх Бранах він мав свій палац, але там вже стояв і ще був міцним Свято-Покровський храм. Тому й вирішив граф спорудити церкву у Дружкопілі. Цеглу для будівництва завозили аж з Уралу, звідки родом була дружина Бассаліні. У Бранах же спорудили капличку, яка була точною копією дружкопільської церквиці. Там і поховали італійця.

Стару ж дружкопільську церкву, яка була дерев’яною, розібрали і передали у село Борисковичі, де також споруджували храм. Дві війни, які пройшли Журавниками за ці сто літ, стерли навіть місце на землі, де стояв древній храм. Воно заросло деревами і кущами. А може, Господь так готував людей до того, аби, пройшовши через безпам’ятство, вони усвідомили і зацінили те, що втратили. Розказують, що на місці колишньої церкви стояв старезний хрест. Було і кілька плит, які від неї лишилися. Це вже тоді їх виявили, коли очистили пагорб від заростів. Почалося ж все з того, що директор місцевого будинку культури Надія Василівна Довгайчук, яка і працює у Журавниках неповні два роки, вирішила навести лад біля закладу. Вирізали трохи зарості, а в них… хрест. Хреста даремно не ставлять. Так і вияснили, що це місце колишнього храму. Власне, той хрест взагалі був з чиєїсь могилки. Його, розказують, принесли сюди з кладовища, коли на могилі поставили пам’ятник. А щоб хрест не валявся де-ін-де, то й згадали про місце колишнього храму. Поставили, щоб забути про цей хрест на десятиліття…

Ідея поставити тут капличку належить Надії Василівні Довгайчук. З допомогою уродженця Журавників директора Палацу культури у Луцьку Юрія Васильовича Войнаровського вдалося отримати необхідні дозволи на знесення старих дерев. Бо доки вони собі скрипіли, то нікому не були потрібні. А коли з’явилася потреба очистити територію, тут же потрібні дозволи… Юрій Васильович і в подальшому підтримував земляків, бо, як каже Надія Василівна, спорудити капличку без участі людей було б немислимо. Вона і сама ходила по селу, просила пожертви, залучила до доброї справи і свого чоловіка, який не тільки жертвував із заробленого важкою працею, а й як майстер викладав плитку на місці каплички, робив до неї сходи. «Каплиця збудована на місці вівтаря Дмитрівської церкви стараннями громади села Журавники і освячена 8 листопада 2015 року. Ініціатор будівництва Надія Василівна Довгайчук, благодійники Асатурян Карапет, Довгайчук Василь, Галущак Степан, Шелепіна Євген» – з такого напису на табличці перед капличкою і наступні покоління знатимуть, хто зберіг пам’ять про історію села і храму. У самій капличці стоїть дуже гарний хрест, біля якого напис: «Цей хрест встановлено на місці престолу Дмитрівської церкви (дерев’яної і з дзвіницею) міста Дружкопіль, побудованої у 1746 році на кошти прихожан».

З нагоди престольного свята, 110-річного ювілею храму богослужіння у Журавниках з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта очолив голова єпархіального інформаційно-просвітницького відділу протоієрей Валентин Марчук. Йому співслужили настоятель храму протоієрей Валентин Годун, священики з навколишніх парафій. Отець Валентин Марчук привітав отця Валентина Годуна з недавнім його ювілеєм і вручив у подарунок митру. У Журавниках отець Валентин служить вже 24 роки, і це наразі його і перша, і єдина парафія.

До місця освячення каплиці пройшли хресним ходом від 110-річної Свято-Дмитрівської церкви. Освятив її протоієрей Валентин Марчук. Він відзначив ініціаторів та фундаторів цієї доброї справи, імена яких будуть згадувати не тільки земляки, нині на цій землі сущі, а й їхні нащадки. Каплиця то справа для вічності, сказав отець Валентин Марчук. Він також привітав сільського голову Віктора Сойка з обранням його на цю посаду і подякував за підтримку церкви, парафіян.

І Господь також дав знати, що добрі справи бачать і на небі. Всю дорогу, як кажуть, цього дня і дощ лив, і вітер просто здував. А ледь отець Валентин Марчук приступив до освячення хреста у капличці, як закрите туманом небо наче хтось різко розгорнув. І замість хмар з’явилося яскраве сонце»! Воно світило весь час, доки священики читали молитви, доки служили перед капличкою.

Наталія МАЛІМОН