Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЕВ. Предстаники Помісних Православних Церков взяли участь у літургії в Свято-Успенському соборі Лаври

8 листопада, у Неділю 23-тю після П’ятидесятниці, напередодні 400-річчя Київської духовної академії, в Успенському соборі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври була звершена Божественна літургія за участю представників Помісних Православних Церков.

Богослужіння очолив митрополит Филипопольський Нифон (Антіохійська ПЦ). Його Високопреосвященству співслужили: архієпископ Нижньодунайський Кассіан (Румунська ПЦ), митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, митрополит Тамасосський і Орнійський Ісаія (Кіпрська ПЦ), Керуючий справами УПЦ, ректор КДАіС, митрополит Бориспілський і Броварський Антоній, голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ, єпископ Ірпінський Климент, єпископ Бородянський Варсонофій, насельники та гості обителі в священному сані.

За літургією також молилися митрополит Дарданельський Никита, іпертим і екзарх всього Геллеспонта (Константинопольська ПЦ) та архієпископ Цагерський і Лентехський Стефан (Грузинська ПЦ.)

Після читання Святого Євангелія єпископ Ірпінський Климент виголосив проповідь перед багатьма віруючими, що зібралися цього дня за Божественною літургією в Успенському соборі.

Під час богослужіння була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

По завершенні літургії митрополит Нифон звернувся до всіх присутніх зі словами вітань з 400-літтнім ювілеєм Київських духовних шкіл. Преосвященний владика відзначив визначне місце Української Православної Церкви у православному світі, яка поєднує православних віруючих української землі із Вселенською Церквою. Також митрополит Нифон наголосив на важливості освітньої місії, що сторіччами звершує Київська духовна академія, виховуючи служителів для Української Православної Церкви та Веленського Православ’я загалом.

У свою чергу, ректор Київської духовної академії митрополит Антоній подякував владиці Нифону і всім прибулим на торжества архієреям і гостям. Владика Антоній зазначив, що українська паства щиро радіє від того, що грандіозний ювілей – 400-річчя КДА відзначається разом з представниками всіх Помісних Православних Церков, що підтверджує загальноправославний масштаб самої події, адже Київська Академія є найстарішим духовним навчальним закладом. Архієрей також подякував Преосвященним владикам за молитву і підтримку, які вони і їхні Церкви-Матері надають Українській Православній Церкві і Українському народові у важкі часи.

kdais.kiev.ua