Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Близько десяти тисяч людей помолилися біля Плащаниці Пресвятої Богородиці

З 2 по 4 листопада 2015 року у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Вінниці перебувала чудотворна ікона Плащаниця Пресвятої Богородиці, привезена в Україну з Єрусалиму за благословенням Блаженнішого Патріарха Єрусалимського і всієї Палестини Феофіла ІІІ та Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

У рамках Хресної ходи Миру «Україна під Покровом Пресвятої Богородиці» заплановано відвідування іконою Плащаницею 11 міст України. Вінниця була третім містом у маршруті святині після Києва та Житомира.

Під час перебування у Вінниці в кафедральному соборі були звершені два всенічних бдіння та дві Божественних літургії, які очолили архієреї з України та Польщі. У період між уставними богослужіннями перед Плащаницею правилися молебні зі співом акафістів Пресвятій Богородиці. Понад десять тисяч прочан з м. Вінниці та Вінницької області вклонилися Божій Матері перед Її чудотворною іконою і принесли свої молитви за мир і спокій у серцях і душах, у родинах, у Церкві і усій Україні.

Якщо у перший день до Плащаниці можна було підійти за кілька хвилин, то вже 3 листопада паломники стояли у черзі понад годину. До святині приходили цілими родинами із старенькими бабусями і дідусями і маленькими дітьми.

4 листопада, о 14.00 після молебню ікона Плащаниця Пресвятої Богородиці відбула з Вінниці. Проводжаючи Плащаницю, Митрополит Вінницький і Барський Симеон побажав, щоби молитовний захист і допомога Пресвятої Діви Марії перебував над містом, над Подільським краєм і над усією Україною.

Владика висловив упевненість, що щирі молитви, принесені Божій Матері перед Її чудотворною іконою за все, необхідне для нашого спасіння і для земного життя, будуть почуті Нею і наголосив, що молитися до Божої Матері і просити про Її Покров можна не лише тоді, коли Її велика святиня перебуває у місті і у храмі, а завжди, бо Вона чує усі молитви і готова прийти на допомогу у будь-який час, щоб витерти сльози скривджених, розділити сум знедолених і подарувати радість тим, хто вірить у силу Її Материнського заступництва перед Її Божественним Сином Господом Ісусом Христом.

Від імені православних віруючих Вінниччини митрополит Симеон подякував за благословення на приїзд ікони Плащаниці Патріарху Єрусалимському Феодору ІІІ, та Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію. Владика також висловив слова вдячності Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира, який був ініціатором привезення ікони Плащаниці в Україну, і особисто духівнику Фонду митрополиту Переяслав-Хмельницькому і Вишневському Олександру та протоієрею Валерію Кравцю, який супроводжує святиню під час Хресної Ходи Миру.

Після молебню і співу молитви до Божої Матері, яку владика Симеон співав разом з духовенством і всім народом, архієрей урочисто виніс чудотворну ікону Плащаницю Пресвятої Богорлдиці зі Спасо-Преображенського кафедрального собору і передав її священикам, які повезуть святиню далі.

Наступним у маршруті Хресної Ходи Миру «Україна під Покровом Пресвятої Богородиці» буде м. Рівне, а далі – Львів.

Прес-служба Вінницької єпархії