Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Блаженніший Митрополит Онуфрій: Жити необхідно так, щоб раділи ангели

У своїй проповіді у день святкування Собору Архістратига Михаїла Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про невидимих захисників людських душ, які борються за кожну людину в одвічній брані з силами темряви.

«Кожен з нас має Ангела Охоронця, який дбає про те, щоб людина досягла тієї мети, заради якої вона створена Богом – вічного спасіння і вічного життя з Христом. Але існують і темні духи – падші ангели, які намагаються людину ввести в область брехні», – зазначив Його Блаженство.Диявол хитрістю намагається захопити людину у свої тенета, відзначає Предстоятель: «Сила диявола не в тому, що він має якусь міцність, в буквальному розумінні, а в тому, що він людину весь час ловить на гачок. Він ніколи не виступає з відкритим обличчям. Якби людина побачила обличчя темного духу, то відразу відвернулася б від нього, тому, що він огидний, від нього віє смертю».Лукавий завжди спокушає людину несправжніми благами. «Коли людина починає вірити брехні, яку диявол їй пропонує, тоді вона сама йде до нього в сіті», – підкреслив Предстоятель. Так були спокушені прабатьки Адам і Єва: вони відволікли свою увагу від Бога, і повернули погляд на себе. «Вони подумали, що і, правда, це так просто – вкуси яблуко і будеш як Бог, – продовжив Блаженніший владика. – Ця брехня увінчалася тим, що Адам позбувся райського блаженства і всі його нащадки змушені вести жалюгідний спосіб життя на землі, де у праці та поті чола вони заробляють свій хліб».З тих пір відбувається боротьба темних сил і світлих Ангелів за кожну людську душу і людині самій потрібно вирішувати – приймати одну або іншу сторону. «Ангел Охоронець радіє нашим добрим справам і сумує, коли ми здійснюємо зле, – зазначає Блаженніший владика. – Ми, дорогі брати і сестри, повинні намагатися жити так, щоб ангели раділи нашому жительству».Перше, що слід робити людині, по слову Архіпастиря – пам’ятати завжди про Бога. «Всі здібності, розум, краса – це ті дари, які належать Богові, а не нам, – підкреслив Його Блаженство. – І ми повинні за все смиренно дякувати Творцеві і намагатися жити за Його волею, шукати цю волю і виконувати її. Тоді це буде те життя, яке благословить Бог, яке буде радувати ангелів, і вселить у нас надію на вічне спасіння на Небі у Христі Іісусі Господі нашім».