Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ТЕРНОПІЛЬ. Місцева влада ділить храми на власний розсуд

Захоплений розкольниками храм на честь святого великомученика Георгія Побідоносця с. Катеринівка

Очільники так званого Київського патріархату активно намагаються переконати громадськість, що почергові служіння кількох громад в одному храмі можуть зняти релігійну напругу в деяких регіонах. Правди заради слід відмітити, що до цієї теорії розкольники вдалися після того, як втратили шанси нахабно захоплювати храми, нехтуючи законодавством і правом власності.

Однак, практика доводить, що почергове служіння “Київський патріархат” пропонує лише там, де в його прихильників немає культових споруд. Коли ж громаду «Київського патріархату» попросили поділитися церквою, нічого з того не вийшло.

Як повідомляє сайт “РІСУ”, в селі Турильче Борщівського району Тернопільської області Греко-католики змушені служити у переобладнаному приміщенні в колишній колгоспній конторі.

Храм у селі є, але належить він громаді “УПЦ КП”. І хоча парох греко-католицької громади навіть наводить архівні посвідки про свою правоту, “Київський патріархат” не те, що не віддає культову споруду, але і категорично проти її почергового використання.

Варто зауважити, що коли з релігійної громади УПЦ в селі Катеринівка Кременецького району в тій само Тернопільської області виокремились прихильники «Київського патріархату», голова місцевої ОДА Степан Барна видав протизаконне рішення, згідно з яким у місцевому храмі святого великомученика Георгія Побідоносця повинні були відбуватись почергові богослужіння. Саме це рішення та його активне впровадження регіональними силовими структурами, призвело до кровопролитного конфлікту на подвір’ї храму, в наслідок якого було травмовано близько 20-ти вірян Української Православної Церкви.

Після подій в Катеринівці, представники «УПЦ КП» все частіше почали говорити про те, що так звані почергові богослужіння є одним з вирішень міжконфесійних протистоянь. Однак, коли аналогічна ситуація торкнулась громади розкольників в селі Турильче, то останні категорично відкинули пропозицію ділити власний храм зі спільнотою іншої конфесії. Цей факт також свідчить про непослідовність та заангажованість сумнозвісного очільника Тернопільської ОДА, який e цьому випадку не видавав жодних наказів щодо надання права почергового звершення богослужінь громаді УГКЦ.

“ПРО ЦЕРКВУ”