Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. Суд запобіг рейдерському захопленню церкви

Рішенням господарського суду Рівненської області  було визнано недійсним  право власності  та реєстрації  видані  прихожанам  УПЦ «КП»  у селі  Чудниця Гощанського району на Свято-Параскевську церкву.

Релігійна громада Київського патріархату зареєструвалась  у селі нещодавно  і відразу виставила свої претензії на храм  парафіянам Української Православної церкви. Міжконфесійне протистояння розгорнулось ще у березні цього року. Під час одного з Богослужінь, до храму ввірвались кремезні чоловіки разом із деякими місцевими жителями, перекинули ікони та Євангеліє, витиснули людей і захопили церкву. Усе це відбувалось в присутності міліції, яка не перешкоджала діям нападників. Відтоді, порушивши усі можливі закони УПЦ «КП» привласнила храм і нині претендує ще й на церковну хату, в якій релігійна громада УПЦ вимушена здійснювати Богослужіння.

Варто зауважити, що 10.02.2015 року рішенням Гощанського районного суду було заборонено УПЦ «КП» виготовляти документи із землеустрою, але сільська рада та Київський патріархат не виконали рішення, вчинивши на власний розсуд.

У серпні 2015 року релігійна громада Свято-Параскевської парафії УПЦ села Чудниця Гощанського району вимушена була  звернутись до Господарського суду Рівненської області  з позовом до Реєстраційної служби Гощанського районного управління юстиції  в Рівненській області  з вимогою скасувати свідоцтво на право власності та рішення на державну реєстрацію прав та їх обтяжень на нерухоме майно , яке було видане УПЦ «КП» 17.06.2015 року.

Відтак, 19 жовтня 2015 року український суд запобіг рейдерському захопленню церкви у селі Чудниця, задовольнивши позов у повному обсязі.