Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Літургію в Києво-Печерській Лаврі

4 жовтня, у день віддання свята Воздвиження Чесного Хреста Господнього та день пам’яті святителя Димитрія Ростовського, Предстоятель Української Православної Церкви, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в храмі преподобних Антонія і Феодосія Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Його Блаженству співслужили намісник обителі, митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, керуючий справами УПЦ, митрополит Бориспілський і Броварський Антоній, а також духовенство монастиря.

Преподобний Іона Київський (фото ХХ ст.)

Цього дня Свята Церква відзначає пам’ять святителя Димитрія Ростовського та преподобного Іони Київського. Святитель Димитрій, народився у грудні 1651 року на Київщині, в родині козацького сотника Савви Туптали. Протягом життя він був взірцевим монахом і ревним архієреєм, а також плідним церковним автором, залишивши по собі видатну збірку житій святих «Четьї-Мінеї». 1 квітня 1757 відбулося прославлення святителя Димитрія в лиці святих. Його мощі знаходяться у Спасо-Яковлівському монастирі Ростова. Преподобний Іона (1802-1902) був відомим київським старцем, подвизався у Видубицькому монастирі. За благочестиве життя він сподобився видіння Божої Матері із сонмом святих, Котра вказала йому місце для зведення нинішнього Троїцького Іонинського монастиря. У 1995 році Священний Синод УПЦ канонізував старця Іону Київського у лиці преподобних.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший владика звернувся до пастви зі словом проповіді.

За богослужінням була піднесена сугуба молитва за мир в Україні.

Під час Літургії Його Блаженство звершив священицьку хіротонію.

Наприкінці богослужіння відбулося поклоніння Хресту, після чого він був занесений до олтаря.

По закінченні Божественної літургії Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав усіх присутніх із недільним днем і благословив усіх.