Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

Предстоятель УПЦ: Справжня любов до Батьківщини розпочинається з любові до Бога та людей

Слово Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія з нагоди 24-ї річниці незалежності Україниу Софійському соборі Києва

Ваша Високоповажносте, пане Президенте!
Шановні Прем’єр-міністре, Голово Верховної Ради!
Дорогі співвітчизники!

Двадцять чотири роки тому відкрилась нова сторінка в літописі державотворення нашої Батьківщини. На політичній карті світу виникла нова суверенна і незалежна держава – Україна, з волелюбним народом, родючою землею та багатовіковою історичною спадщиною.

У цей урочистий святковий день ми зібрались у Софійському соборі – кафедральному храмі Київських Митрополитів, який є яскравим нагадуванням про великі діяння наших предків. Саме у цьому соборі творились найвагоміші справи Давньоруської держави. Наші славетні князі розуміли, що лише з Божою допомогою, з надією на Його милість та благословення, можна успішно розбудовувати державу, видавати закони, в основі яких лежать Євангельські істини. З часу хрещення Київської Русі Православна Церква надихала державних мужів на служіння добру і взаємному примиренню.

Сторінки давньої і новітньої історії показують, що якими гучними та привабливими не були б ідеї чи концепції, проте, якщо вони таємно або відкрито направлені на боротьбу з Богом, Його Святою Церквою та утиском основоположних прав людини – всі вони приречені на невдачу. Адже справжня любов до Батьківщини розпочинається з любові до Бога та людей. Лише на високих моральних цінностях потрібно будувати соціально-політичні відносини.

Сьогодні наша Держава переживає вкрай важкі часи, втратилось найцінніше – мирне небо над головою. Як це було і в часи Давньоруської держави, Українська Православна Церква робить усе можливе для об’єднання розділених гріхом ненависті синів і дочок єдиного народу. Церква не може занурюватися в політику чи підтримувати окремі земні політичні гасла. Церква веде людину до Христа. Адже тільки Господь може вказати нам шлях, як вирішити в нашій країні найболючіші суперечності і протистояння. Цим шляхом скористався у свій час святий Рівноапостольний князь Володимир, піднісши могутність та велич Київської Русі до однієї з найсильніших держав.

Кожному Господь вручив свій хрест, на кожного з нас покладена відповідальність за доручену справу. Кожен має сьогодні зробити все можливе для блага України, самовіддано й жертовно виконуючи свої обов’язки, озброївшись невидимими узами любові та взаємопідтримки. Тільки так ми збережемо нашу єдність, мир на українській землі та в наших серцях. Адже справжній мир – це не тільки відсутність війни. Господь, Який покликав нас до миру (див. 1 Кор. 7, 15), заповідав нам навчитись творити добро, шукати правду, спасати пригнобленого, захищати сироту, заступатись за вдову(Іс. 1, 17).

У цей святковий день, підносячи свої молитви до Престолу Всевишнього у древньому соборі Київських митрополитів, щиро вітаю Вас, пане Президенте, шановний Прем’єр-міністре та поважний Голово Верховної Ради, а у Вашому лиці увесь Український народ з Днем Незалежності нашої Української Держави і усім бажаю Божої милості та благословенної мудрості миром і злагодою стверджувати нашу Батьківщину. Бог же терпіння і втіхи хай дарує нам бути в однодумстві між собою (Рим. 15, 5), щоби благословенна українська земля стала могутньою державою, де панує Божественна Правда, любов і мир.

Благодать Господа нашого Іісуса Христа, і любов Бога Отця, і єднання Святого Духа нехай буде з усіма нами. Амінь (2 Кор. 13, 13).

24 серпня 2015 рік