Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

МОСКВА. Святіший Патріарх Кирил попросив Президентів Росії та України докласти усіх зусиль для припинення кровопролиття

Напередодні святкування 1000-річчя кончини святого рівноапостольного князя Володимира Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил звернувся до Президента Російської Федерації В.В. Путіна і Президента України П.А. Порошенка з листами аналогічного змісту, в яких виражено глибоку стурбованість Предстоятеля Руської Православної Церкви тим, що відбувається на Сході України.

«Досягнення мирних домовленостей в Мінську призупинило ескалацію конфлікту і вселило надію на повне припинення вогню між воюючими сторонами. На жаль, військові дії, хоча і не такі масшатбні, як в минулому, тривають донині. В Україні ллється кров, гинуть люди», – йдеться у Патріаршому зверненні.

Його Святість у своєму посланні зупинився на долі мирних жителів, які знаходяться в зоні бойових зіткнень, підкреслюючи: «Особливо вразливі люди похилого віку, діти, інваліди. Не всі мають сили і можливість покинути рідні місця. Не всі, на жаль, виживають в цих страшних умовах. Хтось гине під обстрілами, хтось – від голоду і хвороб, від відсутності медикаментів і елементарних умов життя».

Святіший Патріарх Кирил у своєму зверненні також говорить: «Церква надає посильну допомогу постраждалим по обидві сторони конфлікту. У всіх храмах Руської Православної Церкви на кожному богослужінні підносяться гарячі молитви до Бога про повернення миру. Блаженніший митрополит Київський і всієї України Онуфрій і очолювана ним Українська Православна Церква роблять все можливе для примирення і відновлення єдності народу».

Разом з тим, зазначає Предстоятель, забезпечити безпеку мирному населенню регіону можна лише «шляхом повного припинення військових дій, неухильного дотримання Мінських домовленостей і налагодження прямого діалогу між всіма сторонами конфлікту».

У дні, коли Церква особливо вшановує пам’ять рівноапостольно князя Володимира Хрестителя Русі, «який заклав основи духовної єдності російського та українського народів, що навчив нас християнської любові і прощення», Святіший Патріарх «з болем у серці від імені всієї Руської Православної Церкви» просить Президентів Росії та України «вжити всіх зусиль для припинення кровопролиття».

За матеріалами прес-служби Патріарха Московського і всієї Русі