Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Протоієрей Владислав Діханов: Моральна дискримінація – одна з головних проблем переселенців

Однією з головних проблем, пов’язаних з переселенцями, продовжує залишатися стигматизація (моральна дискримінація), або навішування ярликів, коли людей вважають «другим сортом». На це звертає увагу Глава Синодального відділу Української Православної Церкви з соціально-гуманітарних питань протоієрей Владислав Діханов, повідомляє Центр інформації УПЦ.

«Багато хто з переселенців не захотіли залишати Україну, оскільки вважають її своєю батьківщиною. Проте зараз вони нерідко наштовхуються на дискримінаційне ставлення. Частіше це зустрічається у західних областях, ніж у центральних та південно-східних, де найбільше переміщених осіб. З приводу переселенців нерідко запускають різноманітні фейки, в результаті яких формуються негативні стереотипи про цю групу у наших співгромадян», – підкреслює протоієрей Владислав Діханов.

У той же час священнослужитель відзначає, «там, де переміщені особи мають можливість отримувати допомогу не тільки від держави, але і від волонтерських центрів, деякі з них настільки пристосувалися до цього, що не вважають за потрібне шукати роботу, перекладаючи ціле коло своїх проблем на плечі волонтерів».

«Це, зрозуміло, багатьох відштовхує від надання допомоги переселенцям. Переміщені особи повинні усвідомлювати, що волонтерські сили небезмежні. Волонтери – звичайні люди, багато з них, як і переміщені особи, які не мають свого житла і змушені його орендувати. І переселенцям вони допомагають не від надлишку, а оскільки розуміють страждання та потреби цих людей. Якщо трохи влаштувалися, адаптувалися, слід допомагати іншим. Тоді Господь буде посилати допомогу далі», – каже отець Владислав.

Як повідомлялося, станом на початок липня 2015 року, згідно з даними Міністерства соціальної політики, зареєстровано майже 1,4 мільйона переселенців (більше 1 мільйона сімей) з Донбасу та Криму.

Центр інформації УПЦ