Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Ще один храм єпархіїї повернено релігійній громаді

Храм на честь святого Іоанна Богослова у с. Гавришівка Вінницького району офіційно став власністю релігійної громади. Відповідне рішення підписав голова Вінницької обласної державної адміністрації Валерій Коровій.

17 липня в храмі, в урочистій обстановці, за участю митрополита Вінницького і Барського Симеона та голови облдержадміністрації Валерія Коровія відбулося підписання акту про передачу релігійній громаді святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова комплексу храмових споруд. Від імені адміністрації документ підписав начальник управління у справах національностей та релігій Ігор Салецький, від імені громади – настоятель храму протоієрей Миколай Строк. 

Звертаючись до парафіян, Валерій Коровій привітав їх і зазначив, що передача документів – це справа скоріше символічна, адже громада давно користується храмом і проводить у ньому молитви і богослужіння. Підписання документів, які були передані громаді, за словами очільника області, це  акт відновлення історичної справедливості, яка була порушена за часів атеїстичної влади, коли храми одним розчерком пера були відібрані у віруючих і стали власністю держави, яка робила з ними, що хотіла.

Митрополит Симеон також привітав парафіян зі знаменною подією і від їхнього імені подякував керівникам обласної влади за сприяння релігійним громадам у їхній діяльності і побажав, щоби ніколи не повторилася та прикра історія, коли храми забиралися у віруючих і перетворювалися на клуби, склади, або взагалі знищувалися.

Настоятель розповів архієрею і гостям історію гавришівського храму, яка розпочалася у 1744 р. Саме тоді був збудований перший храм, який не зберігся. Сучасна церква була побудована на кошти парафіян у 1878 р. У 1936-1941 рр. храм був закритий, і в ньому влаштоване зерносховище. Спочатку храм хотіли перетворити на склад міндобрив, але місцевий вчитель Марко Григорович Марценюк запропонував зберігати у церкві зерно, завдяки чому дерев’яний храм був врятований від згубного впливу хімічних речовин.

Протоієрей Миколай Строк показав гостям ікону архістратига Божого Михаїла, на зворотному боці якої прикріплений папір з написом, зробленим Марком Марценюком. В ньому зазначено, що ця ікона під час влаштування у храмі зерносховища слугувала містком через поріг для проїзду тачок з зерном і була сильно пошкоджена. У 1996 р. ікона була відреставрована автором напису «в міру його можливостей».

Після підписання документів владику і керівників влади привітали учні дитячої недільної школи, а по виході з храму на парафіян, гостей і священнослужителів чекав концерт місцевого ансамблю «Водограй», який виконав низку українських народних пісень.

Прес-служба Вінницької єпархії