Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. Відбувся молитовний хресний хід вулицями міста на честь Торжества Православ’я

З особливим піднесенням та духовною радістю вірні Рівненської єпархії Української Православної Церкви, а особливо жителі м. Рівного, святкували Неділю Торжества Православ’я (1 березня), неділю, в яку Отці Сьомого Вселенського собору раз і назавжди ствердили вчення про шанування святих ікон і молитовне поклоніння їм.

За благословенням митрополита Рівненського та Острозького Варфоломія в м. Рівне пройшла молитовна хресна хода зі святими іконами.

Пам’ятаючи те, що неодноразово в історії людства хресні ходи з іконами спасали не одну державу від війн та всякого роду негараздів, вірні разом зі своїм архіпастирем та духовенством, взявши шановані ікони храмів міста, пройшли з молитвою по головній вулиці Рівного.

В хресній ході можна було побачити Животворящий Хрест Господній, ікони Спасителя, Казанської та Успіння Божої Матері, Святого Архістратига Божого Михаїла, Первоверховних Апостолів Петра і Павла, Святителя Миколая з часточкою його мощей, ікону Святого Сімейства, Великомученика Георгія Побідоносця, Великомученика Пантелеімона, Благовірних князів Бориса і Гліба, Преподобного Феодора князя Острозького, Блаженної стариці Матрони Московської, Преподобного Агапіта Печерського, Святителя Луки Кримського, Блаженної Ксенії Петербурзької та Всіх Святих в землі Волинській просіявших.

Молитву звершували не тільки велика кількість учасників хресного ходу, а і багато прохожих, які зустрічали це дійство, і приєднувались до нього, хто осіняв себе хресним знаменням, хто творив молитву з поклоном, а багато і приєднувалися до самої ходи.

Хресний хід було завершено біля Свято-Георгіївського подвір’я, де в капличці біля храму, собором духовенства на чолі з митрополитом було звершено молебень Торжества Православ’я. Особливо, духовно піднесено співав хор духовенства Рівненського благочиння та хор сестер обителі. На обличчях людей була велика радість Торжества Святої Віри, разом зі сльозами переживання за святу Церкву та свою Батьківщину.

За молебнем було проголошено вічну пам’ять тим, хто приніс на нашу Землю Святе Православ’я, тим, хто зберіг Його для нас, тим, хто різними послухами потрудився в Христовій Церкви. Многая літа звучало для тих, хто зараз трудиться та зберігає чистоту Святої Віри Православної: святішим патріархам, Блаженнішому митрополиту Онуфрію, правлячому архієрею митрополиту Варфоломію, духовенству, матушці-ігумені Михаїлі, всім православним християнам та вірним Рівненського краю.

До присутніх звернувся митрополит Варфоломій, який в своєму слові сказав: «В цей святий вечір я сердечно вітаю всіх вас дорогі брати та сестри з великим святом – Торжество Святої Віри!»

Владика розповів історію встановлення Неділі Торжества Православ’я та шанування святих ікон.

«Час в якому ми живемо особливо відповідальний, ми бачимо, що сили зла ще з більшою силою востають на Святу Церкву, багато хто хоче знищити Православну Церкву на нашій землі. Але ми знаємо, що були часи коли Христова Церква умалялася, а проходив час, наступали сприятливі часи,тоді знову торжествувала, тому, що пастиреначальником Її є Сам Христос. Нам треба берегти чистоту Святої Віри, для того, щоб передати її своїм нащадкам, своїм дітям та внукам. Щоби Свята Православна Віра утверджувала нас в Істині і вела нас усіх до спасіння. Складно зараз залишатися Православним, багато людей відходить від істинної Церкви і стають на шлях зради, але з нами Бог, зрозумійте язици, а якщо з нами Бог, то хто може бути проти нас? Тому в сьогоднішній час, як ніколи згуртуймося біля своєї церкви, підтримуймо своїх ієрархів, своє духовенство, тримаймося Святої Православної Віри бо в ній наше спасіння і утвердження» – зазначив Його Високопреосвященство.

Владика подякував священикам кафедрального собору на чолі з секретарем протоієреєм Віталієм Герлінським, благочинному церков Рівненського району протоієрею Валерію Капітанюку, духовенству, ігумені з сестрами за те, що зробили все можливе щоб відбулося це свято. Подякував представникам міліції, яка контролювала порядок, та всім вірним учасникам хресного ходу, бажаючи доброго здоров’я і благополуччя.

Промислом Божим в 2015 році Неділя Торжества Православ’я співпала з днем народження Владики Варфоломія, тому зі словом привітання від імені духовенства виступив протоієрей Валерій Капітанюк.

«Ми сьогодні не принесли Вам квітів, ми принесли Вам наші серця…Хай Бог молитвами духовенства та пастви всієї, яка зібралася сьогодні дарує Вам здоров’я ще довго служити Церкві Христовій, і пам’ятати, що ми Вас любимо, ми за Вас молимося, Ви є для нас батько. Часи складні, але духовенство і паства зі своїм пастирем. Може ми і деколи буваємо не слухняні діти, але свідченням того, що ми є одна церква є весь цей народ на чолі з духовенством, які сьогодні зібралися. Ваше благословення дало нам можливість сьогодні молитися з Вами і попросити у Бога Вам здоров’я, крепості і того, що може Вас укріпити, це дати Вам часточку нашої любові, яку ми сьогодні Вам віддаємо у цій молитві. Зі святом, Владико святий, будьте здорові!» – сказав отець Валерій.

Користуючись нагодою Владика нагадав про благословення предстоятеля нашої Церкви про посилення посту та молитви в дні Великого посту, за для збереження Православної Віри, та щоб Господь зберіг нашу Українську Державу від війни та розділення.