Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Єпископ Бородянський Варсонофій звершив літію за воїнами у день звільнення Болгарії від османського ярма

3 березня за благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія вікарій Київської єпархії єпископ Бородянський Варсонофій відслужив літію за загиблими воїнами під час Російсько-турецької війни 1877-1878 рр.

Заупокійне богослужіння відбулося біля пам’ятного хреста, встановленого на території старовинного військового цвинтаря на Печерську, пер. Зверінецькій, 14. Цей хрест знаходиться біля братської могили, де були поховані російські воїни і болгарські ополченці, які померли від ран у Київському госпіталі в 1878 році. Захід був присвячений Дню визволення Болгарії від османського ярма.

Єпископу співслужив благочинний Воскресенського кафедрального собору протоієрей Павел Білий і благочинний Другого лікарняного благочиння протоієрей Геннадій Батенко. На заході були присутні Надзвичайний і Повноважний посол Болгарії в Україні Красимир Мінчев, а також представники Товариства дружби «Україна-Болгарія», представники болгарського дипломатичного корпусу та культурних організацій столиці.

Виступаючи перед присутніми, Красимир Мінчев згадав не лише загиблих у болгарському таборі, але зазначив ключову роль слов’янських воїнів — українців, росіян, представників інших національностей — у звільненні Балкан від османського ярма. Він також підкреслив важливість відновлення пам’ятного хреста на кладовищі, яке довгі роки було забуте часом. Панахиди та літії у цього місця в останні роки стали традицією. «Болгарський народ вдячний всім воїнам, які поклали свої життя за незалежність Болгарії», — зазначив посол.

У пам’ять про героїв національно-визвольного руху владика Варсонофій вимовив проповідь, в якій від імені Української Православної Церкви привітав присутніх з національним святом Болгарії. Єпископ особливо відзначив, що події на Балканах кінця ХІХ ст. є також спільною історією для всіх слов’янських народів. Ці події є частиною духовної та історичної пам’яті українського народу. Після покладання квітів до хреста в небо були урочисто випущені білі голуби, як символ душ загиблих воїнів. Дітьми були прочитані вірші українською та болгарською мовами, присвячені героїчним подіям минулого.

День визволення Болгарії від османського ярма святкується щорічно 3 березня. У цей день 135 років тому (3 березня 1878 р.) між Російською і Османською імперіями був підписаний Сан-Стефанський мирний договір, чим було покладено край кровопролитній російсько-турецькій війні, підсумком якої стало здобуття незалежності Болгарією, Чорногорією, Сербією та Румунією.

sobor.church.ua