Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Звершено заупокійну літію за видатним композитором Мколою Лисенком

22 березня за благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та на запрошення адміністрації закладу настоятель храму на честь Єрусалимської ікони Божої Матері протоієрей Димитрій Гарчук звершив заупокійну літію у фамільному музеї з нагоди 173-річчя від дня народження основоположника української класичної музики, композитора, піаніста, хорового диригента, автора музики до церковного гімну України «Боже Великий Єдиний…», громадського діяча Миколи Віталійовича Лисенка.

На пам’ятному заході були присутні директор будинку-музею, берегиня фамільних цінностей Роксана Скорульська, а також нащадки видатного композитора — протодиякон Миколай Лисенко з сім’єю та численні представники інтелігенції.

Священик Голосіївського благочиння у своєму слові, зокрема, зазначив: «Православному християнину важливо свої думки спрямовувати до вічності. Творити — значить бути відображенням Бога Творця. Ось і сьогодні, коли ми вшановуємо пам’ять видатного українського композитора, і, що вкрай важливо, віруючої церковної людини та автора музики до багатьох церковних творів, як наприклад «Камо пойду от лица Твоего, Господи», то виражаємо свою надію та щиро віримо, що Всемилостивий Господь упокоїть душу раба свого Миколая в обителях Царства Небесного, де немає хвороб, печалі та зітхань. Тож нехай наша надія не буде посоромлена нашими сумнівами. Адже всіх нас тут зібрала любов Христова».

З цього дня покладено початок співпраці в культурно-просвітницькому полі храму на честь Єрусалимської ікони Божої Матері УПЦ з музеєм.