Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій звершив Літургію в Десятинному монастирі

28 березня Предстоятель Української Православної Церкви звершив Божественну літургію в Десятинному монастирі Різдва Пресвятої Богородиці столиці. Його Блаженству співслужили намісник обителі архімандрит Гедеон, а також духовенство монастиря і м. Києва.

Перед початком богослужіння Предстоятель звершив чин освячення нового іконостасу храму на честь рівноапостольних великих князя Володимира і княгині Ольги.

За Божественною літургією Блаженніший владика возніс сугубі молитви за мир в Україні та відродження древнього Десятинного собору.

Після одпусту Архіпастир звернувся до всіх присутніх зі словами проповіді та привітав парафіян зі святом. Його Блаженство побажав кожному Предстательства Божої Матері.

По закінченню богослужіння, Блаженніший Митрополит Онуфрій оглянув місце, де стояв древній собор, ознайомився з проектами його відбудови та особисто здійснив святковий передзвін на дзвіниці Десятинного монастиря

Довідка:

Київський чоловічий монастир Різдва Пресвятої Богородиці був заснований у 2009 році поблизу місця, де розташовувався перший на Русі кам’яний храм – Десятинна церква. За свідченням літописів остання була освячена у 996 році. В 1240 році вона була зруйнована під час штурму Києва монгольським військом хана Батия, залишаючись останнім осередком захисників міста. В першій половині ХІХ ст. була споруджена нова Десятинна церква, проте в 1934 році безбожна влада її ліквідувала, після чого на місці храму розпочалися археологічні розкопки. З 2005 році біля фундаменту Десятинної церкви було встановлено храм-скінію. Справу відродження древньої святині розпочав архімандрит Гедеон (Харон). В 2007 році на території майбутнього монастиря був освячений храм на честь рівноапостольних великих князя Володимира і княгині Ольги.