Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

БІЛА ЦЕРКВА. Митрополит Августин відвідав музей-пам’ятник загиблому підводнику в ЗОШ №3

19 березня митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин разом із головою єпархіального військового відділу, настоятелем храму преподобного Іллі Муромця священиком Димитрієм Марандюком відвідали Білоцерківську загальноосвітню школу №3, де відбулися заходи, присвячені пам’яті випускника цієї школи Віктора Міщенка, який загинув у 1970 році внаслідок аварії атомного підводного човна «К-8″.

Школярі та родичі загиблого, за підтримки міської влади, керівництва школи та Всеукраїнської асоціації ветеранів-підводників облаштували музей-пам’ятник загиблому підводнику, який тут навчався. Керуючий єпархією молитовно пом’янув героя та освятив музей, а також подарував у шкільну бібліотеку духовну літературу.

Довідка:

Атомний підводний човен «К-8″ у 1970 році брав участь в одних із найбільших у історії маневрах «Океан-70″. Їх проводили у водах Біскайської затоки. 8 квітня на субмарині почалася пожежа, й атомохід почав тонути. На його борту загинуло 52 члени екіпажу, третина з яких були українцями. Вони могли врятуватися, але хлопці свідомо пішли на смерть, виконуючи службовий обов’язок до кінця. Сильне полум’я добиралося до реактора човна. Офіцери субмарини, щоб виграти час, наглухо задрали двері до реактора, щоб туди не добрався вогонь. Вони знали, що вже звідти ніколи не вийдуть. На кораблі лишився й екіпаж, що рятував човна.

Офіцери змогли заглушити реактор, але човен все одно пішов на дно й потонув на глибині близько 5 тисяч метрів.

Якби такі герої, як Віктор Міщенко, не рятували човна, то міг статися великий вибух, і північ Іспанії разом із заходом Франції стали б радіаційними зонами, як зараз Чорнобиль. Цю трагедію тримали у таємниці в Радянському Союзі.

Прес-служба Білоцерківської єпархії