Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЧИГИРИН. Предстоятель УПЦ у Свято-Троїцькому монастирі очолив прославлення блаженного Варфоломія Бондаренка

7 грудня, у Свято-Троїцькому жіночому монастирі Чигирина відбулося величне церковне дійство: офіційне прославлення блаженного Варфоломія Чигиринського у сонмі українських святих.

Восени цього року Священний Синод УПЦ за поданням Митрополита Черкаського і Канівського Софронія прийняв рішення про канонізацію цього подвижника, чия святість засвідчена його праведним багатостраждальним життям і чудесами, які відбувалися як за його земне життя, так і по смерті.

Очолити чин прославлення й особисто вклонитися святому старцю Варфоломію до Чигирина прибув Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій, а також єпископ Новокаховський і Генічеський Філарет.
Разом з ними служили клірики з Черкаської та інших єпархій, а помолитися прибула величезна кількість прочан з усієї України. За уставом Православної Церкви за Божественною літургією була спочатку відслужена заупокійна літія, Владика Софроній оголосив присутнім стислий життєпис блаженного Варфоломія, а до центру храму було винесено його ікону. Після цього перед ракою з нетлінними мощами блаженного Варфоломія залунали піднесені слова безпосередньо прославлення у сонмі святих угодників Божих.

За архієреями й священиками вклонитися до мощів мали можливість всі, хто прибув до монастиря.

Відтепер рака з мощами блаженного Варфоломія стоятиме напроти раки преподобномучениці Рафаїли Чигиринської, сподвижником якої був прославлений сьогодні святий. Коли буде побудовано головний монастирський храм, ці святині будуть перенесені туди.

У Чигиринському Свято-Троїцькому монастирі за участі Предстоятеля УПЦ Митрополита Київського і всієї України Онуфрія відбулося прославлення блаженного ВарфоломіяПо завершенні Божественної літургії очільник УПЦ Митрополит Онуфрій звернувся зі святительським словом до людей, розкривши глибокий зміст християнського подвижництва, подякувавши усім за молитви. Особливі слова вдячності були висловлені на адресу Владики Софронія й настоятельниці монастиря ігумені Катерини, дбанням яких відбулася сьогоднішня радісна подія.

Прес-служба Черкаської єпархії УПЦ