Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

МЕЛІТОПОЛЬ. На науковій конференції обговорили актуальні проблеми християнської етики в історії України

27-28 листопада 2014 року на базі Мелітопольського державного педагогічного університету імені Богдана Хмельницького пройшла Всеукраїнська науково-практична конференція «Християнська етика в історії України і сучасний діалог світоглядно-духовних ідентичностей».

Конференція була проведена з метою формування професійної мережевої спільноти для обговорення актуальних проблем християнської етики в історії України, вивчення особливостей сучасного діалогу світоглядно-духовних ідентичностей, обміну досвідом і науковими розробками щодо підготовки кваліфікованих фахівців – майбутніх вчителів курсів духовно-морального спрямування, популяризації нематеріальної культурної спадщини українського народу, духовно-морального виховання учнівської та студентської молоді.

Участь у роботі конференції взяли більш 70 учасників зі всієї України: вчені, методисти, учителі, духовенство, представники громадських організацій.

Робота конференція розпочалася з пленарного засідання. З вступним словом до учасників зібрання звернулася О.В.Федорова, професор, директор Навчально-наукового інституту соціально-педагогічної та мистецької освіти, яка наголосила, що конференція збирає широку аудиторію перший рік.

Привітав гостей В.В.Молодиченко, професор, доктор філософських наук, ректор МДПУ ім. Б.Хмельницького, який побажав присутнім творчих успiхiв на шляху духовного відродження України.

Вітальну адресу від імені Голови синодального відділу релігійної освіти катехізації і місіонерства Української Православної Церкви Митрополита Полтавського і Миргородського Филипа озвучив співробітник даного відділу священик Георгій Оніпко, який також передав у подарунок університету комплекти навчальних програм з курсу «Біблійна історія та християнська етика» для 1-11 класів, які були розроблені Синодальним відділом релігійної освіти катехізації і місіонерства УПЦ та мають гриф Міністерства освіти і науки України.

З вітальним словом до учасників також звернувся Сергій Миколайович Прийма, доцент, кандидат педагогічних наук, проректор із наукової роботи університету.

Активну участь у роботі прийняли почесні гості: Едуард Олександрович Помиткін, професор, доктор психологічних наук, завідувач відділу педагогічної психології і психології праці Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих НАПН України (м. Київ), Любов Віталіївна Помиткіна, доктор психологічних наук, професор кафедри авіаційної психології Національного авіаційного університету (м. Київ), Олена Георгіївна Рогова, кандидат філософських наук, доцент кафедри філософії освіти Дніпропетровського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (м. Дніпропетровськ), Олександр В’ячеславович Голозубов, доктор філософських наук, професор Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут».

У рамках проведення конференції відбулась художньо-творча виставки «Сакральне мистецтво – 2014».

Далі конференція працювала в форматі пленарних та секційних засідань за тематичними напрямками:

- актуальні проблеми християнської етики;

- нові парадигмальні підходи до викладання курсів духовно-морального спрямування;

- теоретико-методичні засади формування духовно-моральних цінностей особистості;

- праксеологічний вимір духовно-культурних практик сучасної молоді;

- діалогічність універсалій релігійної етики народів Північного Приазов’я

В рамках роботи конференції також був проведений круглий стіл «Діалог у проблемному полі християнської етики: можливості і межі» і тренінг «Розвиток свідомості особистості: етапи та перспективи» за участю провідних науковців.