Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

МАКАРІВ. На батьківщині святителя Димитрія Ростовського відбулась урочиста Академія до дня його народження

15 грудня за благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія у містечку Макарів відбулась урочиста Академія, присвячена дню народження видатного церковного і громадського діяча, який народився тут у 1651 році — святителя Димитрія Ростовського.

Академію, проведення якої на батьківщині святого є багаторічною традицією, було організовано за сприяння керуючого Макарівським вікаріатством єпископа Макарівського Іларія, Центром творчості дітей і юнацтва ім. святителя Димитрія Ростовського (Данила Туптала) смт Макарів, священнослужителями Макарівського вікаріатства, комісією з благодійництва Макарівської районної ради.

На святі були присутні учні шкіл Макарівського району та вихованці гуртків макарівського ЦТДЮ разом зі своїми вчителями і викладачами, представники громадськості району, місцевих органів самоврядування.

На початку заходу до всіх присутніх звернувся зі словом прес-секретар Макарівського вікаріатства архімандрит Філарет (Єгоров). Він розповів про життя, творчий і духовний подвиги святителя Димитрія.

Учасникам Академії було продемонстровано фільм «Український златоуст», присвячений життю архієрея, наданий телеканалом «Глас».

На заході виступили хорові колективи та парафіяни Бишівського і Макарівського благочинь: лунали канти святителя, народні та патріотичні піснеспіви, вірші, присвячені святому.

Відбулися виступи й вихованців гуртків ЦТДЮ: фольклорно-етнографічного «Дивокрай» (кер.Т.М.Отрох) — неодноразового дипломанту міжнародного фестивалю православної пісні «Благодатне небо», гуртків авторської пісні «Автопілот» (кер. В.К. Хоменко), театрального «Маска» (кер. О.М. Леоненко), літстудії «Сузір’я» (кер. І.Л. Годенков). Серед дорослих учасників Академії — місцеві поети, майстри авторської пісні, педагоги ЦТДЮ, а також директор Центру Ігор Годенков, який, крім іншого, був ведучим заходу.

Наприкінці фестивалю зі словом подяки до всіх присутніх звернувся єпископ Макарівський Іларій. Він відзначив вагомість події та підкреслив необхідність для людини творчого позитивного зростання. Владика закликав усіх керуватися в цьому прикладом святителя Димитрія. Також Його Преосвященство передав усім благословення Предстоятеля Української Православної Церкви.

Директор ЦТДЮ, член Конгресу літераторів Ігор Годенков підкреслив, що не вперше громадськість Макарівщини спільно з творчою інтелігенцією та священнослужителями Макарівського вікаріатства проводить подібні заходи, які є продовженням традицій святого Святителя Димитрія. Також керівник творчого закладу подарував єпископу Іларію диск з електронними версіями авторських книжок та 12-ти альманахів літературної студії «Сузір’я».