Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Єпископ Васильківський Миколай звершив літургію в храмі Георгія Побідоносця

9 грудня, в день освячення храму великомученика Георгія Побідоносця у Києві (1051-1054 рр.)*, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія вікарій Київської Митрополії єпископ Васильківський Миколай, керуючий Південним київським вікаріатством, звершив Божественну літургію в храмі на честь великомученика Георгія Побідоносця (що на Залізничному вокзалі) Солом’янського благочиння міста Києва.

В цей день, 13 років тому, Блаженніший Митрополит Володимир освятив цей храм, який був побудований за сприяння Державної адміністрації залізничного транспорту «Укрзалізниця», Міністерства транспорту України та, особисто, на той час керівника транспортної галузі Георгія Кірпи.

Єпископу співслужили: благочинний Солом’янського благочиння протоієрей Ярослав Шовкеник, настоятель храму протоієрей Василій Русинка, духовенство храму та гості парафії у священному сані.

Після читання Євангелія владика звернувся до вірян з архіпастирським словом.

Під час літургії преосвященний владика підніс свої молитви за мир в Україні. Також, була виголошена заупокійна єктенія за спочилими Блаженнішим Митрополитом Володимиром, почесним настоятелем храму протоієреєм Миколаєм Забугою та ктитором храму Георгієм Кірпою.

Після літургії собор духовенства звершив молебень святому великомученику Георгію Побідоносцю.

На завершення богослужіння єпископ Миколай поздоровив настоятеля, духовенство та громаду з другим престольним святом та передав присутнім благословення Предстоятеля Української Православної Церкви.

**************************

*У руських князів, починаючи з рівноапостольного князя Володимира, існував благочестивий звичай засновувати храми на честь своїх Ангелів-хранителів. Так, рівноапостольний Володимир, у святому Хрещенні Василь, побудував у Києві та Вишгороді храми в ім’я святителя Василія Великого, князь Ізяслав I (1054 — 1068), в Хрещенні Димитрій, побудував у Києві храм і монастир в ім’я святого великомученика Димитрія, князь Ярослав Мудрий (1019 — 1054), у святому Хрещенні Георгій, поклав початок храму і чоловічої обителі на честь свого Ангела-хранителя — великомученика Георгія, а також побудував храм в ім’я великомучениці Ірини, Ангела-хранителя своєї дружини. Храм на честь великомученика Георгія знаходився перед брамою Святої Софії, на його будівництво князь Ярослав витратив великі кошти, в зведенні храму брало участь велике число будівельників. 26 листопада (по старому стилю) храм був освячений святителем Іларіоном, митрополитом Київським, про що і було встановлено щорічне святкування на честь цієї події.