Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. У галереї «Соборна» відбувся різдвяний ярмарок-аукціон «Наша лепта»

27 грудня в галереї «Соборна», що на території споруджуваного Свято-Воскресенського кафедрального собору, за благословенням Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія відбувся різдвяний ярмарок-аукціон «Наша лепта», зібрані кошти якого будуть перераховані на лікування дітей, які постраждали в східних регіонах нашої держави, та дітей, що за складних економічних обставин залишились сам на сам з тяжкими та невиліковними хворобами.

Організатор проекту — Печерське благочиння Києва та Свято-Миколаївська парафія (17-та Київська лікарня, Печерський район).

У заході взяли участь: єпископ Бородянський Варсонофій, керуючий Бородянським вікаріатством, єпископ Васильківський Миколай, керуючий Південним київським вікаріатством, благочинний Голосіївського благочиння протоієрей Павел Кирилов, благочинний Печерського благочиння протоієрей Володимир Косточка, благочинний Солом’янського благочиння протоієрей Ярослав Шовкеник та представники духовенства Київської єпархії.

Відкриваючи благодійну акцію, куратор проекту єпископ Васильківський Миколай нагадав, що, здійснюючи справи добра і милосердя, ми виконуємо євангельську заповідь Христа, Який назвав блаженними милостивих, які помилувані будуть, і закликав всіх людей бути милосердними, яким є наш Небесний Отець. «Православна Церква ніколи не стояла осторонь від бід народу, від страждання незахищених — дітей і немічних, — сказав владика, — Вона, як любляча мати, завжди у всі часи лихоліть покривала своїми крилами тих, хто страждає. Тому сьогодні ми зібрались тут, щоб творити діла добра, — внести і свою посильну лепту, уподоблюючись до тієї євангельської вдови, на жертву якої вказав Спаситель».

Ярмарок-аукціон розпочався з молебню «На початок доброї справи» біля ікони Божої Матері «Цілительниця» та спільної молитви за мир в Україні.

На аукціоні були виставлені мистецькі аматорські вироби — картини, ікони, різноманітні сувеніри, дитячі іграшки, одяг, тощо. Автори творчих робіт — і кваліфіковані художники, і діти, вихованці інтернатів та недільних шкіл київських парафій.

Зокрема, привернула увагу добірка художніх витворів, іграшок ручної роботи та сувенірів дітей інтернату з вадами зору.

У другій половині заходу відбулась головна частина аукціону. Для продажу було запропоновано чотири лоти. Перший лот — триптих картин, об’єднаних однією тематикою «Солодкий сон», другий — ікона Божої Матері «Умиління», третій — хрест на підставці роботи грецьких майстрів, і четвертий, головний лот — книга Священного Писання у художній палітурці — дарунок Блаженнішого Митрополита Онуфрія з його дарчим підписом.

Перший і третій лоти — триптих і грецький хрест, придбав за свої кошти староста Свято-Миколаївського храму, педагог за фахом В’ячеслав Терещенко, другий лот — парафіянка цього ж храму Людмила Говядовська, економіст. Цікава деталь — Людмила Олександрівна сама вишивала ікону для цього лоту, і стала переможцем торгів, тобто купила власну роботу. Як повідомили нашому кореспонденту В’ячеслав і Людмила, придбані картини будуть подаровані жінці, яка готується стати матір’ю, хрест і ікона — планують передати в монастир та бідній парафії. «Знаю дітей, які насправді страждають», — сказав В’ячеслав. «А я хочу передати ікону „Умиління“ Казанському храму при онкологічній лікарні Києва, — додала Людмила Олександрівна, — Хочу допомогти храму, щоб наша віра процвітала. Адже навколо стільки нещасних».

Володарем головного лоту — Книги Святого Письма Нового і Старого Заповіту з дарчим підписом Блаженнішого Митрополита Онуфрія — стали члени Координаційної ради Міжнародної гуманітарної місії «Милосердя без кордонів» Гульнас Сардарова, Вадим Антонюк та інші. (Довідка: Місія створена для допомоги постраждалим на сході України та безпосередньо в зоні бойових дій. Керівник місії — клірик Київської єпархії протоієрей Захарія Керстюк. Місією перераховано вже 9,5 млн грн., передано 614 тон гуманітарної допомоги на 13 млн грн).

Гульнас Сардарова, приймаючи книгу Святого Письма, оголосила дарчий підпис на ній Блаженнішого владики, який звучить так: «Боже благословення Учаснику благодійного аукціону „Наша Лепта“. Блаженні милостиві, тому що вони помилувані будуть. Онуфрій, Митрополит Київський і всієї України».

Свою лепту у благодійний ярмарок внесли і маленькі парафіяни Недільної школи Свято-Миколаївської парафії (Київська лікарня № 17), які подарували гостям різдвяну виставу. Також учасники аукціону прослухали різдвяними піснеспіви хору КДАіС під керівництвом архімандрита Романа. Адже свято Різдва наближається!

Як повідомив керівник проекту благочинний Печерського благочиння протоієрей Володимир Косточка, про загальну суму зібраних коштів і цільове призначення буде повідомлено в офіційних ЗМІ Української Православної Церкви.

 

Матеріал підготував Сергій Герук