Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Святині, що перебували в Канаді, повернулись до України

З 15 по 30 листопада 2014 року на прохання Канадської Архієпископії Американської Православної Церкви та за благословенням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія в Канаді перебували святині Української Православної Церкви — список чудотворної ікони Божої Матері «Ігуменя гори Афонської» та частинка мощів преподобного Гавриїла Афонського.

1 грудня святині повернулись до України.

За благословення Предстоятеля Української Православної Церкви святині супроводжували клірик Київської єпархії протоієрей Володимир Соломаха та директор Паломницького Центру при Відділі зовнішніх церковних зв’язків УПЦ Володимир Теліженко.

В день прибуття святинь до Канади в соборному храмі Христа Спасителя в Торонто було звершено молебень. В неділю, 16 листопада, Божественну літургію в соборі очолив новообраний глава Канадської Архиєпископії Американської Православної Церкви єпископ Оттавський і Канадський Іриней.

Ввечері 19 листопада святині перебували в грецькій парафії на честь Благовіщення Пресвятої Богородиці, де у співслужінні з духовенством, що підпорядковується Вселенській Патріархії, було звершено Канон молебний Пресвятій Богородиці.

20 листопада святині були привезені в Монреаль, в Свято-Петропавлівський собор — старіший храм в провінції Квебек. Перед іконою Богородиці і мощами преподобного Гавриїла звершувалися молебні з акафістом, а 21 і 23 листопада відправу Божественної літургії очолив єпископ Оттавський і Канадський Іриней.

25 листопада ікона і мощі прибули до столиці Канади — місто Оттава, де були встановлені для поклоніння віруючих в кафедральному соборі. В суботу, 29 листопада, делегація з Української Православної Церкви прийняла участь в святковій Божественній літургії, очолюваній Блаженнішим Архієпископом Вашингтонським, Митрополитом всієї Америки і Канади Тихоном, Предстоятелем Американської Православної Церкви, якому співслужили чисельні архієреї і духовенство, що представляли різні Помісні Церкви в Америці та Канаді. За Божественною літургією відбулась інтронізація єпископа Іринея на Канадську Архиєпископію. На прийомі в честь цієї події делегація з України подарувала владиці Іринею меншу копію привезеної в його єпархію чудотворної ікони Божої Матері «Ігуменя гори Афонської». Члени делегації УПЦ були відзначені орденами Американської Православної Церкви на честь святителя Тихона, Патріарха Московського.

***

Привезені в Канаду ікона Божої Матері «Ігуменя гори Афонської» та частка мощів преподобного Гавриїла Афонського зберігаються в храмі Різдва Божої Матері села Петропавлівська Борщагівка Святошинського благочиння Південного київського вікаріатства Київської єпархії.