Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій: «Матір Божа особливо близька до тих людей, які страждають у цьому світі»

Декілька запитань до Його Блаженства напередодні свята Введення до храму Пресвятої Богородиці

- Ваше Блаженство! Незабаром велике свято – Введення в храм Пресвятої Богородиці. В чому полягає головний духовний зміст цієї події?

Пресвята Богородиця є Матір’ю Спасителя Світу. Вона дала кров і плоть Сину Божому — народила Бога Слова. Про цю велику таємницю втілення Сина Божого, про Пресвяту Діву Марію сповіщалося в Старому Завіті через різні образи і пророцтва. Люди жили після вигнання Адама з Раю надією, що настане час, коли прийде Іскупитель, Месія. Прийде і позбавить їх від того гріховного ярма, яке люди самі наклали на себе через порушення Божої заповіді.

Невдовзі Свята Церква буде відзначати одне з перших серед усіх Богородичних свят — Введення до храму Пресвятої Богородиці. Ми згадуємо ту далеку подію, коли святі праведні Богоотці Іоаким і Анна привели свою єдину доньку до Єрусалимського Храму на служіння Богові, як і обіцяли. І окрім радісного спомину про маленьку Богоотроковицю, яка сміливо самостійно піднялась по крутих сходах, що вели до Храму, і увійшла у Святая Святих, куди дозволено було входити тільки Первосвященику і лише раз на рік, це свято дає нам ще одну настанову. Треба намагатися виконувати дані Богу обітниці, які ми часто даємо у скрутні хвилини нашого повсякденного життя, але не завжди дотримуємось їх після того, як Господь нам допомагає.

- В Україні дуже багато храмів на честь Пресвятої Богородиці. Чому саме Матері Божій люди прагнуть віддати шанування?

Матір Божа любить тих, хто істинно вірить у Бога, тобто знає, яким Бог є. А ще Матір Божа особливо близька до тих людей, які страждають у цьому світі, які хворіють, які терплять скорботи, які зазнають якихось зневаг чи образ. Завжди у важкі хвилини нашого життя, коли нам скорботно чи самотньо, ми звертаємося у першу чергу з молитвою до Божої Матері, щоб Вона за нас попросила перед Богом, і Бог нам простив наші гріхи. Тому й найбільше в Україні храмів, освячених на честь Божої Матері. Бо ми всі звертаємось до Богородиці із твердою вірою, що Вона ніколи не відвернеться від наших прохань і скорбот, утішить нас і до віку буде нам Покровительницею і Заступницею.

- В Символі віри не йдеться про Матір Божу, але на Її честь чи не найбільше ікон. І дуже багато з них є чудотворними. Чим це пояснити?

- У Старому Завіті є образи і порівняння, в яких згадується про Матір Божу і те, ким Вона є для всіх нас. Зокрема, Вона іменується «Сосудом Манни Небесної». Коли єврейський народ йшов із Єгипту до Обітованої землі, то в пустелі була проблема з їжею. Не було хліба, неможливо було там його ані виростити, ані придбати. І Господь послав з неба манну, схожу на крупу, випадала вона один раз на день, і люди збирали її та їли. Матір Божа називається Сосудом Манни Небесної, тому що ця манна була прообразом Спасителя, Який зійшов з неба.

А зберігався Спаситель — знайшов собі вмістилище — у Пресвятій Діві Марії, як у сосуді. Про те, що Спаситель народився від Пресвятої Діви Марії, говориться у Євангелії, у священній історії і церковному переказі. Хоча саме у Євангелії про Матір Божу згадується дуже мало. Це тільки тому, що Вона завжди, за притаманної їй скромності, за своїм глибоким смиренням, яке привернуло до Неї Сина Божого, намагалася знаходитися у затінку та ніколи себе не звеличувала.

Матір Божа одна, а ікон — багато. Існує велика кількість ікон Божої Матері — «Казанська», «Піщанська», «Володимирська», «Почаївська», «Скоропослушниця», «Іверська» і багато-багато інших — все це різні образи, різні іконописні зображення Однієї Богородиці. І якщо ми молимося перед будь-якою іконою Божої Матері, то відноситься наша молитва до Єдиної Цариці Небесної, Яка народила Сина Божого. Адже Матір Божа є Покровительницею всього роду людського. Але особливо вона любить тих, хто любить Її улюбленого Сина, Господа Нашого Іісуса Христа.

- До яких молитов чи акафістів Божої Матері Ви б порадили звертатися віруючим у зв’язку з трагічними подіями на Сході держави? Як взагалі молитовно треба себе дисциплінувати?

Молитись можна перед будь-якою іконою Божої Матері, читати можна будь-який акафіст, — головне, щоб ця молитва була щирою. У ці дні всі ми просимо Божу Матір, щоб Вона заступилась за нас перед Господом, Спасителем нашого світу, щоб люди перестали ворогувати один проти одного, і щоб Бог простив нам наші гріхи, які є причиною розбрату у суспільстві. Відомо, що воює той, у кого у душі немає миру. Коли злоба переповнює душу, то виплескується з душі людини і може вилитися у братовбивчу війну. Тому ми просимо Божу Матір, як нашу Найпершу Заступницю і Покровительницю, щоб вона втамувала ці негаразди у нашій державі, і щоб послала мир нашому народові, у наші родини та у людські серця.

Питання ставив Сергій Герук