Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ГЛУХІВ. Відбувся фестиваль духовної музики «Глинські дзвони»

Древній Глухів уже вдев’яте гостинно приймав учасників обласного фестивалю духовної музики. Цього року учасниками «Глинських дзвонів» стали 10 хорів із Сумської області. Глухів представляли п’ять колективів: жіночий академічний хор ГНПУ ім. О. Довженка, народний камерний хор духовної музики міського Палацу культури, академічний хор викладачів та учнів школи мистецтв ім. М. Березовського, ансамбль бандуристів та дитячий хор «Акценти» цього ж закладу.

Також на фестиваль завітали: ансамбль сестер Молченського монастиря Різдва Пресвятої Богородиці, хоровий колектив духовного співу «Глас» Путивльської дитячої музичної школи, хор учнів старших класів «Барвінок» Шосткинської дитячої школи мистецтв, академічний хор Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д. Бортнянського й чоловічий ансамбль цього вишу.

Вітаючи учасників та глядачів, заступник начальника управління культури і туризму Сумської облдержадміністрації Раїса Грицаєнко виказала щиру вдячність організаторам фестивалю й нагадала, що свого часу «Глинські дзвони» було започатковано для відродження духовного співу, і зараз спільними зусиллями цей напрямок успішно розвивається.

У свою чергу заступник міського голови Ірина Терещенко подякувала всім колективам за те, що не оминули увагою мистецький захід і долучилися до доброї справи пропагування духовної музики.

«Дуже приємно, що цей фестивальний день не втрачено», — наголосив єпископ Конотопський і Глухівський Роман. «Зараз тяжкі часи, маємо розуміти, що ми всі повинні працювати. Сьогодні наш з вами труд – духовний. Виступи хорів дадуть не тільки добру пам’ять про Дмитра Бортнянського й Максима Березовського, чиїми творами послуговується церква, а й через спів укріпить наші душі».

Своєрідним заспівом фестивалю став тропар Почаївської ікони Пресвятої Богородиці та кант Божої Матері, який співають монахи на св. горі Афон, у виконанні владики Романа та духовенства. Далі зі сцени міського Палацу культури звучали твори Д. Бортнянського, М. Березовського, П. Чайковського, П. Чеснокова, А. Костальського та інших композиторів.

Усі колективи відповідально поставилися не тільки до вибору репертуару, а й техніки виконання. Глядачі, насолоджуючись духовним співом, дружними оплесками віддячували за кожний виступ, але крики «браво» дісталися лише академічному хору Сумського вищого училища мистецтв і культури ім. Д. Бортнянського.

Фінальним акордом обласного фестивалю духовної музики «Глинські дзвони» стало колективне виконання «Многая лєта». На згадку про цьогорічне зібрання учасники отримали дипломи управління культури і туризму Сумської облдержадміністрації й пам’ятні сувеніри з видами Глухова.