Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ХАРКІВ. Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся до священиків, які відповідають за співпрацю УПЦ зі Збройними Силами України

DSC02005

Звернення Предстоятеля Української Православної Церкви зачитав Голова Синодального військового відділу митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин, 6 листопада, під час відкриття щорічних Зборів військового духовенства УПЦ, у Харкові.

 Преосвященні владики, всечесні отці, шановні військовослужбовці!

Вітаю всіх учасників щорічних зборів військового духовенства Української Православної Церкви, які нині проходять вперше на Харківщині. Ця земля є свідком численних подвигів наших воїнів, які поклали своє життя за Вітчизну і свій народ в період Великої Вітчизняної війни. У пам’яті нащадків назавжди залишаться ці славні й трагічні сторінки історії. Самовіддана і жертовна боротьба харків’ян знайшла відгук у багатьох історичних монографіях та спогадах очевидців, продовжує жити в серці народу, котрий зріс на прикладах героїзму своїх прадідів.

Захисники Вітчизни завжди відчували любов і повагу вірних, а зв’язок Армії з Церквою в усі часи був досить сильним, зміцнюючись у часи серйозних випробувань, котрими багата наша історія. Сьогодні наша Церква підносить особливі молитви за мир в державі, спокій у суспільстві та збереження життя і здоров’я воїнів нашої Батьківщини.

Духовно-пастирська опіка військовослужбовців є одним із пріоритетних напрямків діяльності Української Православної Церкви. У цей дуже нелегкий час я закликаю священнослужителів нашої Церкви до зразково відповідального і насправді жертовного служіння Церкві Христовій і народу Божому.

Священнослужителю, який несе душпастирське служіння серед військових, необхідно мати чітке уявлення про те, як здійснюється ця місія. Знаючи і розуміючи особливості служіння серед військовослужбовців, священик зможе допомогти своїй військовій пастві уникати непорозумінь, конфліктів, трагічних помилок, зайвих жертв тощо.

Синодальний відділ Української Православної Церкви із взаємодії зі Збройними Силами ті іншими військовими формуваннями України було створено 15 років тому для укріплення співпраці Церкви та Армії. Нині відділ працює над відродженням досвіду щодо духовної опіки та задоволення релігійних потреб військовослужбовців і членів їх сімей, з урахуванням нових реалій у державному і громадському житті.

Досвід, котрий здобули наші військові священики у Косово та в інших конфліктних регіонах світу, зараз є особливо актуальним для нас. Важливо зазначити, що на початку трагічних подій в Україні, світлої пам’яті Митрополит Київський і всієї України Володимир закликав український народ до порозуміння, зауважуючи, що мовою ультиматумів чи насилля не можна вирішити жодної проблеми. Він благословляв кожну християнську душу молитися за викорінення зла та примноження любові у серцях людей. Блаженнішого Митрополита Володимира справедливо називали миротворцем. Любов, якою він обіймав кожну людину, була плодом його сумлінного служіння Богові і Святій Церкві. Це має бути гарним прикладом для кожного з нас, особливо у часи випробувань.

Щиро бажаю усім учасникам зборів допомоги Божої та молитовного покрову Пресвятої Богородиці. Сподіваюсь, дорогі отці, що ваші напрацювання та обмін досвідом будуть корисними для всіх, хто несе послух духовно-пастирської місії у Збройних Силах та інших військових формуваннях нашої Батьківщини – України!

Прикликаю на Вас та Ваші труди Боже благословення

05 листопада 2014 р.

† Онуфрій,                                  

Митрополит Київський і всієї України,

Предстоятель Української Православної Церкви