Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ПОЛТАВА. Літургія на грецькій мові була відправлена у Свято-Андріївському храмі міста

В день пам’яті вмч. Димитрія Солунського (Фессалонікійського) у храмі Св.Ап. Андрія Первозваного за благословенням митрополита Полтавського і Миргородського Филипа, клірик храму Димитрій Верланов відслужив Божественну Літургію.
Отець Димитрій тривалий час навчався та служив у Греції, тому особливої складності під час богослужіння у нього не виникло.
Протягом літургії у храмі звучали молитви як на грецькій, так і на церковнослов’янській мовах. На кліросі храму служили не професійні клірики, а прихожани, які під чітким керівництвом отця Димитрія вчаться читати та співати грецькою мовою. Тому для них суботня служба була результатом довгої та кропіткої роботи.
Дивовижне відчуття, коли слухаєш молитву на незнайомій мові і розумієш її. Особливо це стосується тих, хто бере безпосередню участь у богослужінні, де один говорить однією мовою, а другий продовжує іншою. І неважливо, чи говорить священик церковнослов’янською, грецькою, фінською тощо, а клірос відповідає українською чи якоюсь іншою. Всі один одного розуміють.
На службу прийшло багато людей, що і не дивно, для полтавців є рідкістю служби, які звучать мовою країни, що дала початок слов’янському православ’ю. У храмі можна було спостерігати прихожан різних храмів, матінок із Хрестовоздвиженського монастиря, було навіть кілька людей іншої національності. Приємно, що люди прийшли не просто подивитися, але, як справжні християни, взяли участь у літургії і причастилися Святих Христових Таїн.
Закінчилась спільна молитва поздоровленнями. Протоієрей Миколай Довганич від імені всіх присутніх привітав теплими словами отця Димитрія із Днем Ангела і побажав заступництва небесного покровителя, кріпості душевних і тілесних сил. Подякував за можливість для віруючих нашого міста відчути дух древньої літургії .
Звичайно, привітання було хоч і не на грецькій мові, проте, від усього серця!
А ми, сподіваємось, у чудовий світлий ранок ще раз почуємо: «Ευλογημένη η βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων», а у відповідь: «Αμήν».