Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. “Історія та сучасність Православ’я на Волині” – тема науково-практичної конференції, яка відбулася у єпархії

Одним із відкриттів цієї конференції стала праця доктора історичних наук, одного з найвідоміших в Україні дослідника історії Церкви Михайла Довбишенка. Вона стосується Луцького братства та братського монастиря, і цікава не тільки тим, що автору вдалося відновити архів монастиря за всю його історію. Крім прикладів духовної відданості, актів милосердя до ближнього, багатих фундацій на православну Церкву, він аналізує і помилки, котрі допускали братчики, що згодом привело до занепаду братства, а потім і його зникнення. Виступаючи на відкритті науково-практичної конференції вчений говорив, що ці помилка актуальні, на жаль, і для нинішнього українського суспільства. Тому ми, вважає, і маємо вивчати свою історію, а історія Церкви невіддільна від історії держави, регіону, аби робити висновки: чому сусіди у певний період стали сильнішими і витісниди Православ’я з Волині?..
Адже Волинь дала Україні більше святих і подвижників, ніж інші регіони, говорив у своєму вітанні учасників конференції і голова Учбового комітету при Священому Синоді Української Православної Церкви єпископ Ірпінський Климент (Вечеря). І коли б ми глянули у їхні обличчя, то побачили б не тільки священнослужителів, а й світських людей, для яких доля Православної Церкви на цій землі була важливішою, ніж особиста доля. Владика Климент відзначив, що саме дослідження боротьби за віру, вірності вірі пращурів простого народу Божого не завжди потрапляють у коло інтересів істориків. А саме заради цього народу й існує Церква. Тому те, що Волинська єпархія вже вп’яте проводить науково-практичну конференцію про історію Православ’я в регіоні, є добрим знаком. “Православна віра є підвалиною нашої культури і нашої цивілізації, – казав владика Климент, – на ній базується і наша національна ідентичність”. Священик Василь Яковчук, викладач Київських духовних академії і семінарії, висловив думку, що знання історії Православної Церкви в регіонах дає розуміння історії регіону загалом, є тим фундаментом, на якому ми маємо будувати історичну науку.
Єпископ Климент передав учасникам конференції благословення і привітання Блаженішого Онуфрія, Митрополита Київського і всієї України, подякував керуючому Волиснькою єпархією УПЦ митрополиту Волинському і Луцькому Ніфонту за запрошення взяти участь у роботі конференції. Особливим знаком стала Божественна Літургія перед початком конференції на місці археологічного розкопу найдревнішого кам’яного православного храму Луцька – церкви Іоанна Богослова, яку звершив владика Климент. Це місце пов’язане з іменами багатьох поборників православної віри на землях Волині. Ієрей Василь Якобчук передав учасникам конференції привітання від ректора київських духовних шкіл митрополита Бориспільського і Броварського Антонія, керуючого справами Української Православної Церкви. Учасники конференції хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих військових та мирних людей на сході України, а хор Волинської духовної семінарії під керівництвом протоієрея Петра Муляра проспівав їм “Вічну пам’ять”.
Доброю традицією такої науково-практичної конференції, яку проводить духовний заклад, є тісна співпраця зі світськими навчальними закладами, з краєзнавцями Волині, музейниками, архівістами, власне усіма, хто прагне донести уроки нашої історії до широкого загалу. І те, що ця історія актуальна донині, актуальна вічно, засвідчили матеріали конференції, видані окремою збіркою. Тут кілька розділів досліджень: про пам’ятки сакрального мистецтва, історію Православної Церкви на Волині, джерелознавство історії Православ’я на Волині, про краєзнавчу науку нашого регіону. Матеріал надзвичайно широкий і глибокий. Наприклад книга викладача Волинської духовної семінарії протоієрея Олександра Федчука про історію цієї духовної школи охопила тільки 1945 – 1964 роки. Професор Східноєвропе2ського університету імені Лесі Українки Геннадій Бондаренко у рецензії на цю працю зазначає, що це не тільки важливе історичне дослідження, а й цікава книга тим, хто взагалі цікавиться історією Волині. Ми дізнаємося і про процес закриття православних храмів на Волині у хрущовський період (дослідження випускника ВДС Павла Чамахуда), і це теж вже минула історія, про те, як жив і працював один з ректорів Волинської духовної семінарії протоієрей Олександр Хотовицький (праця ієрея Василя Якобчука), про те, як діяли військові капелани в Україні та зокрема на Волині (автори – Ігор Пасюк і Анатолій Конзера), про радянізацію духовного життя Волині з приходом “перших совєтів” (дослідження професора Миколи Кучерепи), про товариство прихильників православної освіти й охорони традицій православної віри імені Петра Могили (Володимир Гаврильчик) і багато-багато іншого. Це наша власна історія, яау нам вкрай треба знати, аби розуміти процеси, які відбуваються у нашому сьогоденні. Забуття цієї історії веде до духовного знецінення людини.
Науково-практична конференція “Історія і сучасність Православ’я на Волині” була присвячена 900-річчю з дня блаженої кончини Нестора Літописця, покровителя всіх, хто здобуває освіту і займається науковою діяльністю. Як сказав у своєму виступі ректор Волинської духовної семінарії протоієрей Рустик Капауз саме по його праці всі наступні покоління і вивчають час, у який він жив.