Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КІРОВОГРАД. Архієпископ Іоасаф привітав «Кіровоградський обласний центр народної творчості» з 75-річним ювілеєм

25 листопада з нагоди святкування 75-річчя з дня заснування «Кіровоградського обласного центру народної творчості» на сцені театру корифеїв відбулися торжественні урочистості.
Завдяки організаційним ініціативам сьогоднішнього керівника установи, Валентини Пращур, центр забезпечує постійну підтримку таким фестивалям, як — фольклорним («Невичерпні джерела», започаткований у 1984-му році і традиційно відбувається кожної Трійці) і «Калиновий спів», хореографічному «Весняні ритми» та хорового співу «Молюся за тебе, Україно!», тижням національних культур «Степова веселка», огляду-конкурсу аматорських театральних колективів «Театральна весна Кіровоградщини», а також місцевих відбіркових турів «Червоної рути». Також стіни центру стали надійним притулком численним народним умільцям та рукодільницям — їхні роботи експонувалися у холі театру.
Керуючий Кіровоградською єпархією, Високопреосвященніший архієпископ Іоасаф, нагородив Архієрейською грамотою колектив «Кіровоградського обласного центру народної творчості» в особі керівника закладу Валентини Пращур, подарував в благословіння образ Божої Матері «Достойно єсть» та звернувся до ювілярів наступним словом-привітання: «В наш час визнана величезна роль народної творчості в культурі кожної країни. Адже народна творчість – це основний підсумок тисячолітньої історії у більшості народів.
В українській народній творчості, що сформувалася в ході життя нашого суспільства, втілені погляди, ідеали і прагнення народу, його поетична фантазія, багатий світ думок, почуттів, переживань, протест проти експлуатації і гноблення, мрії про справедливість і справжнє щастя. Увібравши в себе багатовіковий досвід української культури, народна творчість відрізняється глибиною художнього освоєння дійсності, правдивістю образів, силою творчого узагальнення.
В сучасних соціально-культурних умовах реалізація потенціалу української творчості сприяє позитивній динаміці духовно-морального розвитку населення, яка виявляється в збагаченні ціннісної орієнтації.
«Кіровоградський обласний центр народної творчості» займається діяльністю, яка безпосередньо спрямована на відродження, збереження і розвиток українського фольклору, народних традицій, промислів та ремесел, поширенням і популяризацією творів народної творчості. Центр вводить своїх слухачів та глядачів в область народного мистецтва. А людина, введена у народну творчість, — це людина, яка відкрита світу, яка з цікавістю відноситься до всіх явищ життя, відкликається на горе і радість інших людей, приймає і розуміє умовну образну мову художнього втілення в дійсності, здатна перейняти досвід предків і передати його іншим поколінням.
Якщо плоди людської творчості переплавляються в горнилі релігійного досвіду, то культура перестає бути суто земним діянням, стає відкритою для співпраці Богу, піднімає і облагороджує людину, отримує сили та здатність впливати як на особисте життя людей, так і на політичне, соціальне та економічне вимірювання суспільних відносин.
Тому вітаючи «Кіровоградський обласний центр народної творчості» з 75-літнім ювілеєм, бажаю шановній пані Валентині та її колективу творчих злетів, духовної наснаги, міцного здоров’я, мирного неба та проекції релігійного досвіду у повсякденній роботі. Многих та благих літ».
Після вітальних слів Владики хор духовенства Кафедрального собору Різдва Пресвятої Богородиці виконав многоліття.
Почесні грамоти від імені очільників обласної адміністрації членам команди Пращур вручав Василь Смаглюк, керівник апарату ОДА, та заступник голови облради Іван Владов.