Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Предстоятель УПЦ звершив Божественну літургію у Свято-Покровському жіночому монастирі

 2 листопада, в день пам’яті преподобної великої княгині Олександри (в чернецтві Анастасії), Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію в Миколаївському соборі Свято-Покровського жіночого монастиря столиці.

24 листопада 2009 року Священний Синод Української Православної Церкви постановив місцеве шанування преподобної Анастасії Київської і встановив днями її пам’яті четвер Світлої седмиці та день віднайдення мощів — 2 листопада (журнал № 64). Тому сьогодні до Покровського жіночого монастиря зійшлося багато киян та гостей столиці, які вшановують пам’ять преподобної Анастасії і з радістю розділили святкову службу, яку очолив Предстоятель.

Його Блаженству співслужили: митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, єпископ Ірпінський Климент та духовенство монастиря.

Під час Великого входу Блаженніший Митрополит Онуфрій возвів у сан протодиякона трьох дияконів, які служать у Покровському монастирі, а потім висвятив у диякона клірика Бориспільської єпархії Миколая Борисюка.

Звертаючись до всіх, хто був присутній на святковому богослужінні, Його Блаженство зазначив: «Сьогодні Свята Церква згадує євангельську притчу про багача та Лазаря, якого Господь прийняв у райські поселення, тоді як багач потрапив у пекло і терпів там муки. Він бачив здалеку Авраама і Лазаря поряд з ним і гукав: “Отче Аврааме, змилосердься наді мною і пошли Лазаря, нехай умочить кінець пальця свого у воду та охолодить язик мій, бо я страждаю у полум’ї цьому”. Ця притча дуже повчальна, вона не тільки нагадує нам про необхідність творити справи милосердя заради нашого спасіння, ми бачимо, що Господь прийняв Лазаря на один рівень блаженств, поряд із Авраамом. Лазар був убогим, терпів нужду, але з вдячністю все це переносив, і за це сподобився честі, яку отримав у Господа Авраам. Той був багатою і здоровою людиною, але любив допомагати подорожуючим і нужденним. На цьому прикладі ми бачимо, що коли багата і здорова людина розумно розпоряджається своїм добром, використовуючи його на славу Божу та на благо ближньому, то така людина сподобляється однакового рівня блаженств із тією, яка смиренно терпить і бідність, і хвороби. Таким є Божественний закон буття.

Сьогодні ми звершуємо пам’ять преподобної Анастасії, засновниці цієї святої обителі, яка походила з царського роду, була багатою, заможною людиною, але всі свої фізичні сили і багатства, які Господь їй вручив, вона спрямувала на допомогу нужденним. І за свої справи милосердя, за подвижництво княгиня теж перебуває тепер на лоні Авраама. Сьогодні ми вшановуємо святу преподобну Анастасію і молимось, щоб Господь її молитвами дарував нам мужність відмовитись від своїх особистих бажань, не довіряти їм і допоміг нам жити по закону Божому».

Після Божественної літургії Блаженніший Митрополит Онуфрій прочитав молитву преподобній Анастасії перед її чесними мощами, благословив настоятельку монастиря ігуменю Калісфенію з сестрами та побажав їм, а також усім, хто прийшов на святкове богослужіння у цей славетний київський монастир сердечного миру, хорошої молитви та Божої допомоги в усіх благочестивих справах і починаннях.

church.ua