Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. У єпархії підвели підсумки проведення на парафіях свята Біблії

У приміщенні православної приватної гімназії в ім’я Святителя Миколая відбулося загальноєпархіальне свято Біблії, яке проводиться у рамках заходів, присвячених оголошеному у Вінницькій єпархії Року Святого Письма.

Подібні заходи вже пройшли на багатьох парафіях. 15 листопада були підведені попередні підсумки. Митрополит Вінницький і Барський Симеон відзначив спеціальними подяками священнослужителів, які найкраще провели свято Біблії на своїх парафіях.

Архієрейських відзнак зокрема удостоїлися благочинний Літинського району протоієрей Олен Макар, який найкраще організував проведення свята в більшості парафій свого благочиння. Священик Вінницького районного благочиння ігумен Агей (Поліщук) був відзначений за найкращу організацію свята на окремій парафії. Яскраво і з духовною користю для глядачів свято провели свято у м. Жмеринці (благочинний – протоієрей Ярослав Коромчевський) і у м. Барі (благочинний – архімандрит Серафим (Поворозник) помічник — протоієрей Ростислав Рябий). Барське благочиння загалом зібрало найбільше нагород. Відзнак були удостоєні такі представники благочиння, як протоієреї Василій Сабов та Георгій Холод.

Окрім священиків за організацію свята Біблії був нагороджений вчитель недільної школи при храмі святого мученика Трифона м. Вінниці Анатолій Кошевець. Разом із ним нагороду отримав настоятель храму протоієрей Ігор Лампіцький. До речі, Анатолій Кошевець взяв активну участь у загально єпархіальному святі, зігравши головну роль у виставі за мотивами житія святого пророка Іони.

Сюжет житія пророка Іони обрали недаремно, адже епізод з триденним перебуванням пророка у череві риби є прообразом триденного перебування у череві землі, тобто у гробі, Господа Ісуса Христа. Цей сюжет яскраво свідчить про головну думку, яка постійно звучала під час свята: і Старий, і Новий Завіт розповідають про одну Особу – Господа нашого Ісуса Христа, причому Старий Завіт є прообразом і провідником людини до справжнього Христа – Спасителя світу.

 

Окрім вистави на святі звучали вірші на біблійну тематику, а також піснеспіви у виконанні дитячо-молодіжного хору Спасо-Преображенського кафедрального собору під керівництвом Наталії Кременюк. Серед піснеспівів слід виділити переклади псалмів царя Давида, зроблені Тарасом Шевченком. Музику до них написав вінницький композитор Володимир Синицін.

Крім музики на святі прозвучало багато корисної і цікавої інформації, яку розповів ведучий свята секретар єпархіального управління протодиякон Владислав Демченко. Отець Владислав також провів вікторину з глядачами на краще знання Біблії.

Підсумував свято митрополит Симеон. Владика вкотре підкреслив, що Святе Письмо – це та книга, яку повинен вивчати і знати кожен православний християнин, керуючись при цьому досвідом Церкви і вченням Святих Отців, які тлумачили Біблію не від свого людського розуміння, а, будучи натхненими Духом Святим. Гарним подарунком для гостей і глядачів стали пісні, які наприкінці свята Біблії виконали протоієрей Агатангел Давидовський та його дочка Злата.

 

Прес-служба Вінницької єпархії