Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ. Семінар апологетів відбувся у Голобах

В Голобському благочинні відбувся практичний семінар на тему «Особливості місіонерського служіння на парафіях сільської місцевості» для священнослужителів. Гостем і модератором став ієромонах Хризостом (Грищенко), керівник київського відділу Всеукраїнського апологетичного центру.

У перший день роботи семінару запрошений гість виступив із лекцією про основні нові релігійні рухи України: історія формування, їх вчення та методологія роботи з «непросвіченими» православними. Настоятелі з багаторічним досвідом служіння жваво долучалися до розмови та, ділячись особистими спостереженнями, відповідали на запитання, що так часто лунали з уст молодого духовенства. Так, священик однієї парафії благочиння привів у приклад ситуацію. Подія трапилася минулого літа, коли група людей певного сектантського напрямку, завітавши на декілька днів у село з православними жителями, взялася за справу «християнізації» дітей. Непоодинокі подібні випадки мали місце і в інших населених пунктах. Жива дискусія для багатьох відкрила нове осмислення речей, до яких вже дехто звик і перестав звертати увагу. Отець Хризостом застеріг про небезпеку стану байдужості у ділах віри як духовенства, так і вірян, що досить часто використовується сучасними тоталітарними культами.

Наступною темою обговорення стала доповідь: «Свідки Єгови: минуле і сучасність організації». Отець ієромонах запропонував переглянути документальну стрічку про життя культу та ознайомив з роботою православної молодіжної організації «Ставрос», члени якої, в більшості, колишні адепти «свідків».

Робота першого дня завершилася зустріччю київського гостя з громадськістю у с. Велицьк.

У другий день семінару священикам було запропоновано спілкування у форматі диспуту, коли потрібно було підтвердити те чи інше вчення Церкви Священним Письмом. Ця форма спілкування особливо емоційно була сприйнята духовенством. Результат диспуту – щире бажання знову відкрити забуті семінарські конспекти.

Для підведення підсумків семінару благочинний отець Ніфонт дав пропозицію поділитися враженнями, вказавши на позитиви і можливі негативи в організації зустрічі. В основному звучали вдячні репліки за отриманні знання та побажання продовжити подібні тематичні семінари у благочинні. Отець Хризостом, у свою чергу, закликав учасників пам’ятати про високе священицьке служіння і відповідальність за духовне життя кожної людини, яку вручає нам Бог. Робота другого дня, як і попереднього, завершилася ще однією тематичною бесідою отця Хризостома у районному будинку культури селища Голоби.

Священики Голобського благочиння щиро дякують Керуючому єпархією архієпископу Володимиру за благословіння провести семінар та єпископу Іоні, голові Синодального відділу у справах молоді, за можливість долучити до роботи насельника Звіринецького монастиря ієромонаха Хризостома.