Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

РІВНЕ. Чергова спроба захоплення православного храму

12 жовтня в селі Повча, Дубенського району, Рівненської області з боку представників так званого УПЦ КП та деяких силових структур відбулася спроба захоплення православного храму. Події розгорталися наступним чином. Після проведення пропагандистської агітації за перехід до Київського патріархату, представники розкольників оголосили референдум на 12 жовтня. До того ж, референдум проводився по домівках і збирали підписи власне самі агітатори з наперед заготовленими фразами: «Ви за Київ чи за Москву?». Та й самі бюлетені були складені неправильно, адже в них містилося два варіанти: пропонували голосувати або за Українську Православну Церкву Київського патріархату, або за Українську Церкву Московського патріархату, хоча офіційна назва останньої – Українська Православна Церква. Тобто такими своїми діями, словами і бюлетенями посланці УПЦ КП заздалегідь вводили в оману людей.

 На 16:00 годину вказаного дня було призначено підрахування голосів цього незаконного референдуму. На цей час в клуб с. Повча також почали прибувати: розкольницьке духовенство на чолі з благочинним дубенського районного благочиння Ігорем Загребельним, представники політичної партії «Правий сектор», представники «Козацької варти» в чималій кількості. В той же час духовенство УПЦ разом з православними парафіянами Свято-Троїцького храму перебувало перед воротами церкви, де звершувало молебні з акафістами. Після підрахування голосів розкольники запропонували православним священикам компроміс: звершувати почергове богослужіння. В разі відмови представники УПЦ КП погрожували силовим захопленням храму. Звісно ж, згоду від православного духовенства вони не отримали, тому повели до храму за собою бійців «Правого сектору» та місцевим національним угрупуванням «Козацька варта», які мали примусити відкрити церкву методом залякування. Коли їм і це не вдалося, бійці почали силою зіштовхувати з порогу православних прихожан і священиків.

Також до розкольників приєдналися і представники влади: Чайка В’ячеслав – кандидат в народні депутати від ВО “Свобода” та Козак Олександр Володимирович – заступник голови Дубенської районної ради Рівненської області. Ці особи, замість того, щоб законно врегулювати конфлікт, своїми провокативними діями спонукали агресивно налаштований натовп до рейдерського захоплення храму. Під час сутички від бійців вказаних структур зазнав струсу мозку та закритої черепно-мозкової травми ієрей Іоанн Савчук, який зараз перебуває в лікарні у відділенні травматології. Інших священиків Православної Церкви просто «відсунули» від дверей храму. Незважаючи на ці залякування і «розборки», розкольники так і не отримали ключі від храму і вирішили знову схиляти православних людей до почергового богослужіння, погрожуючи, що якщо ті не погодяться, то втратять абсолютно все. Попри це згоди нападники не отримали, і все завершилось тим, що храм був опечатаний головою Повчанської сільської ради і оголошений новий референдум.  Хоча, знаючи методи УПЦ КП, важко сказати, що вони зненацька почнуть поважати закони України та статут канонічної Православної Церкви.

Духовенство Дубенського благочиння