Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Звернення парафіян храму святих Бориса і Гліба та мешканців мікрорайонів Борисівка та Андруші до міської ради

Звернення парафіян храму святих Бориса і Гліба м. Переяслав-Хмельницький та мешканців мікрорайонів Борисівка та Андруші до Переяслав-Хмельницької міської ради

5 жовтня 2014 року близько 16-ї години була вчинена спроба захоплення храму Святих Бориса і Гліба Української Православної Церкви мікрорайону Борисівка м. Переяслав-Хмельницький. Невідомі особи у камуфльованій формі із закритими обличчями зрізали «болгаркою» навісні замки на вхідних дверях храму та проникли у його середину та на дзвіницю, де почали бити в дзвони. Невідомі люди, які навіть не є парафіянами храму почали проводити незрозуміле зібрання, на якому закликали до насильницької зміни підпорядкування парафії з Української Православної Церкви до невизнаної самопроголошеної і розкольницької Української Православної Церкви Київського Патріархату. Розпалювалась міжрелігійна та національна ворожнеча. Настоятеля храму ображали за національною ознакою, також йому погрожували фізичною розправою. Погрози лунали і парафіянам, які зібрались на захист храму. Незрозумілою залишається присутність значної кількості священнослужителів розкольницької УПЦ КП та деяких депутатів.
Ми, як громадяни України, повинні дотримуватись законодавства Держави в якій живемо. Відповідно до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» питання про зміну підлеглості, чи юрисдикції вирішується релігійною громадою (парафією), а не мешканцями населеного пункту чи іншими невідомими особами.
Також згідно статті 4 цього ж закону «Будь-яке пряме чи непряме обмеження прав, встановлення прямих чи непрямих переваг громадян залежно від їх ставлення до релігії, так само як і розпалювання пов’язаних з цим ворожнечі і ненависті чи ображання почуттів громадян, тягнуть за собою відповідальність, встановлену законом».
У даному конфлікті, вбачається порушення рівноправності громадян шляхом розпалювання релігійної та національної ворожнечі за що передбачена кримінальна відповідальність за статтею 161 КК України та пошкодження релігійних споруд чи культових будинків за що передбачена кримінальна відповідальність за статтею 178 КК України.
Особи, що вчинили захоплення храму та ініціювали зміну підлеглості парафії не є, а ні представниками, а ні членами релігійної громади. Цей конфлікт організовано у корисливих цілях задля розпалювання ворожнечі і ненависті між людьми у той час, коли наша країна перебуває у стані війни, і коли нам всім вкрай необхідна молитва за мир і спокій у нашій Україні. Молитва, яка кожного тижня підноситься у храмі Святих Бориса і Гліба.
Ми, як мешканці міста та релігійна громада Української Православної Церкви, а «релігійна громада є місцевою релігійною організацією віруючих громадян одного й того ж культу, віросповідання, напряму, течії або толку, які добровільно об`єдналися з метою суспільного задоволення релігійних потреб. І ДЕРЖАВА ВИЗНАЄ ПРАВО РЕЛІГІЙНОЇ ГРОМАДИ НА ЇЇ ПІДЛЕГЛІСТЬ У КАНОНІЧНИХ І ОРГАНІЗАЦІЙНИХ ПИТАННЯХ БУДЬ-ЯКИМ ДІЮЧИМ РЕЛІГІЙНИМ ЦЕНТРАМ» і релігійна громада в тому числі мікрорайонів Борисівка та Андруші (які теж відвідують даний храм) вважаємо, що храм і надалі повинен залишатись за релігійною громадою Української Православної Церкви, як він був і раніше.
Ми всі мешканці міста, люди православні і добре розуміємо, що забирати храм у віруючих насильницьким шляхом є великим гріхом.
Враховуючи вищевикладене
ПРОСИМО:
Захистити храм Святих Бориса і Гліба від захоплення та насильницької зміни підпорядкування парафії з Української Православної Церкви до невизнаної самопроголошеної і розкольницької Української Православної Церкви Київського Патріархату.
Забезпечити дотримання законодавства про свободу совісті у нашому регіоні та недопустиму міжрелігійної ворожнечі.
Підписано понад ста п’ятдесятьма членами релігійної громади жителів міста.