Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. У стінах семінарії відбувся вечір присвячений 900-й річниці від блаженної кончини преподобного Аліпія

Іконопис є давнім видом церковного мистецтва, коріння якого сягають ще першохристиянських часів, а остаточно оформився він на початку доби Вселенський Соборів. Саме догмат іконопочитання  був викладений у оросі VII Вселенського Собору, а вже за століття після нього віра Христова почала утверджуватись і на наших землях.Цей процес завершився у 988 році Хрещенням Русі, і відповідно, разом із Християнством на Русь прийшло і мистецтво  іконопису. Ще в часи Київської Русі наша земля вже мала цілу плеяду майстрів-іконописців, першим відомим з яких, згідно літопису, був монах Києво-Печерського монастиря преподобний Аліпій Іконописець, 900-річя від блаженної кончини якого Українська Православна Церква відзначає цього року.

«Іконопис як дар Божий, і як особливий вид церковного мистецтва», – таку назву мав приурочений до цієї дати захід, який з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта відбувся 30 жовтня у ВДС. Вечір організували архімандрит Аліпій (Сапіга) та викладач ВДС священик Тарасій Ладецький. На нього був запрошений також і іконописець Сергій Данилюк.

На початку заходу до присутніх звернувся ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз. «Наша Церква має широкий  спектр сакральних ікон, які мають історичну цінність. І це є величезна духовна спадщина. Отож нехай молитвами святого преподобного Аліпія Іконописця цей наш захід буде плідний і принесе користь вихованцям нашої семінарії», – сказав отець ректор.

«Православна Церква у 2014 році відзначає багато ювілейних дат, і одна з них – 900 річниця від блаженної кончини преподобного Аліпія Іконописця – великого подвижника нашої землі, одного із преподобних отців Свято-Успенської Києво-Печерської лаври», – сказав священик Тарасій Ладецький.

Вихованець ІІ курсу ВДС Михайло Антонюк  у своїй доповіді ознайомив присутніх із житієм святого преподобного Аліпія Іконописця, а вихованець ІІІ курсу Віктор Мартинюк виступив із доповіддю «Історія розвитку християнського живопису».

Іконописець Сергій Данилюк у своїй лекції розповів семінаристам про саме мистецтво іконопису, яке можна назвати богослов’ям у фарбах – адже у іконі написаної згідно правил іконописного канону кожен штрих, кольорова гама та манера зображення пронизана глибоким символізмом. Окремо митець зупинився на труднощах, із якими доводиться стикатись сучасним священикам і прихожанам під час розпису новозбудованих храмів і про те як їх можна вирішувати.

Присутня на заході директор Музею Волинської ікони Тетяна Єлисеєва також особливо подякувала митрополиту Волинському і Луцькому Ніфонту за ту увагу, яку владика приділяє справі збереження та реставрації старовинних ікон Волині – цієї величезної духовної і мистецької спадщини нашого краю.

Ректор ВДС протоієрей Рустик Капауз також особливо подякував завідуючому кафедри біблеістики ВДС архімандриту Аліпію (Сапізі) та викладачу цього духовного навчального закладу священику Тарасію Ладецькому за організацію заходу.

Саме завдяки отцю Аліпію під час заходу у класі де він відбувався була присутня і ікона преподобного Аліпія Іконописця із часточкою мощей святого.

Наприкінці вечора вихованці ВДС проспівали і величання преподобному Аліпію Іконописцю.

Преподобний Алі́пій Печерський (близько 1050 —  1114) — перший відомий з літопису руський іконописець, мозаїст та лікар, був чернець Києво-Печерського монастиря,  один з авторів Києво-Печерського патерика. Навчався у грецьких майстрів.

Найвизначнішими його малярними роботами були сім ікон деісусного ряду, написаних для домової церкви невідомої особи. Вони вважались чудодійними, оскільки не згоріли під час пожежі.