Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Свято Собору Всіх святих у Землі Волинській просіявших

«Величаємо вас, всі святі Землі Волинської і шануємо святу пам’ять вашу, ви бо молите за нас Христа Бога нашого», – так єдиними устами і єдиним серцем під час Полієлею на Утрені за Всенічним бдінням у храмі Всіх святих Землі Волинської Луцька напередодні його престольного свята проспівали величання святим історичної Волині священнослужителі та віруючі люди, які прийшли помолитись до храму.

За благословенням митрополита Волинського і Луцького Ніфонта урочисту Всенічну у Луцькому храмі Всіх святих Землі Волинської очолив благочинний Луцької міської округи протоієрей Володимир Літвенчук, якому співслужив сонм священнослужителів Волинської єпархії. За богослужінням молились велика кількість віруючих людей. Цілими чергами вірні прикладались до святинь храму – копії чудотворної ікони Божої Матері «Пантанасса», ікон Покрова Пресвятої Богородиці та Волинських святих, а також до ковчега із часточками мощей святих угодників Божих.

Собору Всіх святих у Землі Волинській просіявших було встановлене у 1881 році. Саме тоді, 10 жовтня ( за старим стилем) Свято-Успенська Почаївська Лавра святкувала 50 років свого повернення з унії в лоно Святої Православної Церкви.

З самого початку Християнства на Волині наша земля була прославлена багатьма угодниками Божими, які добрим подвигом віри подвизались самі та стали прикладом для віруючих людей. За традицією, що виражене у іконографії, в цей день особливо вшановуються також просвітителі слов’ян святі Рівноапостольні Мефодій та Кирил, а також святі Рівноапостольні князь Володимир та княгиня Ольга.

Собор святих історичної Волині налічує безліч угодників Божих. Серед них – перші єпископи Волині святителі Стефан і Амфілохій, святий благовірний Ярополк, князь Володимир-Волинський, святий преподобний Феодор, князь Острозький, який поміняв лицарські обладунки на чернече вбрання і мощі якого перебувають у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі, свята праведна Іуліанія княжна Ольшанська, преподобномученики Афанасій Берестейський та Макарій Овруцький. Загалом чернече життя, подвижництво процвітало на Волині із самого початку Християнства на нашій землі, а найбільшою святинею історичної Волині є Свято-Успенська Почаївська Лавра. Із цією обителлю пов’язані імена особливо шанованих святих нашого краю – преподобних Іова і Амфілохія Почаївських, де і спочивають їх нетлінні мощі. Обидва подвижники, у XVII та ХХ століттях відповідно, були духовними отцями та провідниками не тільки для монахів, зокрема преподобний Іов був ігуменом  Почаївським, але і для багатьох віруючих людей.

До собору Волинських святих належать також і новомученики та сповідники ХХ століття, які були волинянами, або чия доля була пов’язана із Волинню.