Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. На парафіях єпархії проводиться свято Біблії

19 жовтня у Спасо-Преображенському кафедральному соборі відбулося свято Біблії, метою якого є донести до парафіян необхідність більше читати Святе Письмо і постійно навчатися Слову Божому.

Учасниками свята стали священнослужителі храму на чолі з митрополитом, Вінницьким і Барським Симеоном, учні недільної школи, парафіяни та хористи дитячо-молодіжного хору.

Розпочалося свято співом молитви «Царю Небесний» та архіпастирським благословенням. Дитячий хор виконав кілька піснеспівів та віршів на біблійну тематику. Ведучий свята секретар єпархіального управління протодиякон Владислав Демченко розповів присутнім про історію написання Біблії та основні переклади Святого Письма. Потім хор заспівав гімн святим Кирилу і Мефодію, які були авторами перших перекладів біблійних текстів на церковнослов’янську мову. Далі діти та ведучий за допомогою віршів, розповіді та наочних посібників роз’яснили, що означає термін завіт і що таке Новий і Старий Завіти.

Тема Божих заповідей була наступною. Члени асоціації православних педагогів підготували невеличку, але дуже зворушливу сценку про п’яту заповідь Закону Божого. Тему любові до батьків продовжили вірші та піснеспіви у виконанні дорослих солістів та дитячого хору. Кульмінацією свята стала вистава, у якій юні парафіяни показали історію пророка Іони, яка є прообразом смерті і воскресіння Господа Ісуса Христа.

Під час свята відбулася й біблійна вікторина, яку провів протоієрей Віталій Голоскевич. Вона показала, що серед парафіян собору, як дорослих, так і зовсім малих, є багато таких, котрі добре знають і вивчають Святе Письмо.

На завершення свята до його учасників і глядачів з повчальним словом звернувся митрополит Симеон. Владика вкотре відзначив необхідність для усіх християн не лише слухання за богослужінням читання Євангелія і апостольських послань, а й самостійно читання його вдома. При цьому митрополит наголосив, що для правильного розуміння Святого Письма необхідне читання тлумачень Святих Отців, які, спираючись на двохтисячолітній досвід Православної Церкви, роз’яснили окремі складні для розуміння і найбільш важливі місця Старого і Нового Завітів. Завершилося свято загальним співом.

Подібні святкові заходи вже пройшли у окремих парафіях і ще будуть проходити до 15 листопада, коли у місті відбудеться загальноєпархіальне свято Святого Письма.

Прес-служба Вінницької єпархії