Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Віддали останню шану загиблим в зоні АТО льотчикам.

29 вересня, Вінниця попрощалася з загиблими льотчиками — майорами Дмитром Майбородою та Дмитром Шкарбуном, які загинули 14 липня в небі над Луганщиною, виконуючи бойове завдання.

О 10:30 у фойє вінницького будинку офіцерів відбулося заупокійне богослужіння, яке відправили священнослужителі Вінницької єпархії на чолі з ключарем Спасо-Преображенського кафедрального собору протоієреєм Василієм Рішко.

За богослужінням молилися рідні та близькі льотчиків, військовослужбовці Вінницького гарнізону та вінничани, які прийшли, щоби віддати останню шану загиблим воїнам.

Майор Дмитро Майборода був командиром, а Дмитро Шкарбун – помічником командира екіпажу військово-транспортного літака АН-26, який був збитий в районі міста Краснодон при виконанні завдання з транспортування вантажу для підрозділів українських збройних сил, що вели бої, перебуваючи в оточенні.

Після того, як у АН-26 влучила ракета, двоє офіцерів до останнього трималися за штурвал та вирівнювали літак, завдяки чому шестеро військовослужбовців крилатого екіпажу врятувалися. Командир та його помічник загинули. Місцеві жителі поховали їх прямо біля уламків літака, поставивши на їхній могилі один хрест на двох. Там вони пробули два місяці.

Весь цей час мати майора Майбороди Тетяна Іванівна зверталася в усі інстанції, щоби перевезти тіла загиблих офіцерів у Вінницю. Однак, оскільки вони знаходились на окупованій території, матері відповідали, що потрібно чекати закінчення бойових дій. Але Тетяна Іванівна самотужки дісталася до місця загибелі офіцерів і разом із своїм чоловіком перевезла тіла загиблих офіцерів у рідне місто.

Минаючи блокпости терористів, мати молися Богу, щоби Він допоміг пройти кожне таке випробування, а на запитання, що вона везе, відповідала: «Я – мати! І я везу своїх дітей».

Про подвиг матері та подвиг льотчиків, які до кінця виконували свій обов’язок перед Батьківщиною, говорив у прощальному слові по закінченні відспівування секретар Вінницького єпархіального управління протодиякон Владислав Демченко. Він передав слова співчуття від митрополита Вінницького і Барського Симеона рідним і близьким загиблих та повідомив, що імена убієнних воїнів Димитрія та Димитрія архієрей, священики та миряни Вінницької єпархії згадуватимуть у ці дні під час заупокійних богослужінь та у своїх особистих молитвах.

Поховали героїчних льотчиків на Центальному кладовищі. В останню путь їх провів настоятель Свято-Вознесенського храму протоієрей Агафангел Давидовський.

Прес-служба Вінницької єпархії.