Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВИШГОРОД. Відійшов до Господа найстаріший священик Другого Вишгородського благочиння протоієрей Георгій Смирнов

 14 жовтня  на 81-му році життя відійшов до Господа клірик Храму Святителя Миколая Мир Лікійських чудотворця с.Жукин найстаріший священик Другого Вишгородського благочиння Бориспільської єпархії протоієрей Георгій Смирнов.

Отець Георгій народився 28 січня 1934 року в Росії в селі Шаплякі Оленінського району, Калінінської області.

Під час Великої Вітчизняної війни, дитиною він був евакуйований в Марійську АРСР, потім — в Україну, де в Житомирській області він жив у дитячому будинку до 1951 року, тобто до його повноліття, звідси починається його трудовий шлях, він починає його з роботи в колгоспі.

Пізніше молодий юнак — Георгій Смирнов проходить навчання в ремісничому училищі №3 м.Києва. Після закінчення училища, працює електрозварником. Як і всі радянські юнаки, він служить в армії, а після неї — працює в КБ Дарницького радіозаводу м.Києва.

Але серце юнака прагнуло до Бога, він стає на шлях служіння Йому, вивчає Богослужбовий устав у Київському храмі на честь Вознесіння Господнього, на Деміївці.

Тривалий час Георгій Смирнов трудиться скарбником в адміністрації Українського Екзархату. Тут він був висвячений в сан диякона і пізніше, в сан священика. Перші роки служіння отця Георгія проходили на різних парафіях міста Києва.

У 1990 році він був направлений для несення свого служіння в с. Жукин, Вищгородского р-ну, Київської обл. За спогадами старожилів, перша служба отця Георгія була в день пам’яті Усікновення глави Іоанна Предтечі, Хрестителя Господнього.

І тут, отець Георгій бере на себе подвиг будівництва Храму на честь Святителя Миколая мир Лікійських Чудотворця. Початок 90-х, це був час суцільного хаосу. В цей складний час, священик Георгій Смирнов очолює будівництво Храму. Його вірними помічниками в цій богоугодній справі були жителька с. Жукин Михайленко Надія Григорівна, отець Макарій насельник Києво — Печерської Лаври, отець Мефодій з Київського храму на честь Вознесіння Господнього, на Деміївці.

Будівництво Храму було закінчено в 2000 році. Ці десять років були роками служіння на ниві Христовій і важкою фізичною працею на будівництві Храму. Старенькі парафіяни згадують, як отець Георгій сам перевозив цеглу на візку. Як вони кажуть, він сам своїми руками створив цей Храм.

Зараз цей Храм стоїть, як «воїн» Христов. Як говорила покійна ігуменя Маргарита Покровського жіночого монастиря м.Києва, хто будує Храм, той собі будує в вічності, а хто руйнує, той собі руйнує.

Освячення Храму звершив, нині покійний, Блаженніший Володимир Митрополит Київський і всієї України.

Парафіяни цього Храму з щирою любов’ю згадують протоієрея Георгія, його простоту, добру вдачу, нестяжательство. Останні роки його життя парафіяни всіляко дбали про свого пастиря, вони по черзі доглядали за ним, готували їжу, прибирали, стежили за його здоров’ям.

Отець Георгій сам приготував заздалегідь собі труну і заповідав поховати себе тільки в ній. Це проста дерев’яна труна, пофарбована у блакитний колір. І примітно, що й преставився він на свято Покрова Божої Матері, коли вся Церква переоблачаєтся в блакитний колір. Ми віримо, що Мати Божа взяла свого раба Божого протоієрея Георгія під свій чесний омофор.

Отець Георгій залишив по собі добру пам’ять в серцях численних прихожан і побратимів по вівтаря.

Вічна йому пам’ять!

Порядок Богослужіння на 15 -16 -е жовтня 2014:

- Постійне читання Євангелія біля труни протоієрея Георгія Смирнова в Храмі Святителя Миколая с. Жукин.

- 15.10.2014 в 17:00 Вечірнє Богослужіння з парастасом.

- 16.10.2014 в 9:00 Божественна Літургія. Відспівування покійного протоієрея Георгія Смирнова в Храмі Святителя Миколая с. Жукин.

Після відспівування буде звершене поховання протоієрея Георгія.