Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Чотири митрополити з Грузії відвідали єпархію з дружнім візитом

24 та 25 жовтня у Вінницькій єпархії з дружнім візитом перебувала делегація Грузинської Православної Церкви на чолі з митрополитами: Авва-Алавердським Давидом (глава делегації), Батумським Димитрієм, Зугдидським Герасимом та Чкондидським Петром. У складі делегації були священнослужителі Грузинської Церкви, а також настоятелька монастиря на честь Хахульської ікони Пресвятої Богородиці (Нова Шуанта) схиігуменя Іоанна. Метою візиту високоповажних гостей було ознайомлення з життям Православної Церкви в Україні і зокрема на Вінниччині.

24 жовтня при в’їзді до Вінницької області делегацію урочисто зустріли священнослужителі Козятинського благочиння на чолі з благочинним протоієреєм Анатолієм Волохатим. Священики привітали владик у Вінницькій єпархії, вручили їм традиційний український коровай та попросили благословення і молитов за жителів Вінниччини та за мир в усій Україні.

Така ж урочиста зустріч чекала на гостей в усіх благочинних на їхньому шляху до Вінниці. При в’їзді до Калинівського району грузинських владик вітав благочинний протоієрей Володимир Розман зі священиками. У розмові з гостями отець Володимир пригадав, що свого часу він також півтора роки служив у збройних силах поблизу м. Тбілісі і мав чудову нагоду познайомитися з традиціями грузинського народу і з його традиційною гостинністю.

На в’їзді до Вінницького району митрополитів квітами і короваєм зустрів благочинний архімандрит Дорофей (Маркевич), а на в’їзді до самої Вінниці делегацію зустрічали священики на чолі з благочинним І Вінницького міського благочиння протоієреєм Богданом Маліновським.

Надзвичайно урочистою була зустріч членів делегації у Спасо-Преображенському кафедральному соборі. Під святковий церковний дзвін зустріти назустріч до гостей вийшов митрополит Вінницький і Барський Симеон. Дівчата у традиційних українських сорочках вручили грузинським архієреям квіти і короваї.

Після зустрічі грузинські владики разом з митрополитом Симеоном відслужили подячний молебень та приложилися до святинь собору. Під час молебню гостей вразило те, що дитячий хор заспівав єктенію грузинською мовою. А наприкінці молебню знову грузинською мовою прозвучало многоліття.

Митрополит Симеон та глава грузинської делегації митрополит Давид обмінялися привітаннями та подарунками. Грузинський владика подарував собору ікону святого покровителя Грузії великомученика Георгія Побідоносця і побажав його допомоги і захисту для Православної Церкви і для всього народу України.

Наступного дня, 25 жовтня, грузинські ієрархи та члени делегації відвідали єпархіальне управління та кілька храмів у м. Вінниці: храм святого великомученика Геогргія Побідоносця, колишній кафедральний собор Різдва Пресвятої Богородиці, а також Хрестовоздвиженський храм і приватну православну школу святителя Миколая, яка діє при цьому храмі. Гостям особливо цікаво було дізнатися, як сприяє держава духовному і моральному вихованню молодого покоління, адже, як зазначили грузинські владики, їхній уряд виділяє щороку чималі кошти, які дають можливість Грузинській Православній Церкві утримувати загальноосвітні школи, дитячі табори, а також інші соціальні заклади, опіку над якими Грузинська держава делегувала Церкві.

Після Вінниці делегація відвідала Жмеринське благочиння, де грузинських владик вже традиційно зустрів благочинний протоієрей Ярослав Коромчевський, а також Свято-Троїцькій Браїлівський жіночий монастир.

У монастирі поважних гостей зустріла ігумена Антонія з сестрами. Під спів сестринського хору владики попрямували до однієї з головних святинь обителі – чудотворної Браїлово-Ченстоховської ікони Божої Матері, яка знаходиться над Царськими вратами головного іконостасу соборного храму обителі. Коли ікону опустили для поклоніння, владики заспівали піснеспіви Божій Матері грузинською мовою і приложилися до святині. Дуже зворушливо під склепінням українського монастиря звучали грузинські піснеспіви, які завжди заспівував митрополит Димитрій, котрий, до речі, є племінником Святішого Патріарха Грузинського Ілії ІІ, і як і Патріарх, який є визнаним духовним композитором, владика Димитрій також чудово співав молитви біля Подільських святинь.

Грузинські ієрархи та інші високоповажні члени делегації відвідали й нижній храм Браїлівської обителі, де знаходиться інша святиня – ікона Божої Матері «Браїлово-Почаївська». Гості помолилися перед цією іконою, оглянули монастир і після короткої трапези відправилися у подальший шлях по Вінниччині. Ввечері 25 жовтня і вранці 26 жовтня грузинські владики брали участь в урочистих богослужіннях у Немирові та Тульчині з нагоди 20-річчя утворення Тульчинської єпархії та ювілею її єпархіального архієрея митрополита Іонафана. Святкову Божественну літургію, у Тульчині, у якій також брав участь митрополит Вінницький і Барський Симеон, очолив Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. 27 жовтня, на завершення свого візиту в Україну, грузинська делегація запланувала відвідання 1000-літньої подільської обителі – Усікновенського Лядівського скельного монастиря, який знаходиться у Могилів-Подільській єпархії.


Прес-служба Вінницької єпархії