Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. Відбулася наукова-практична конференція

16 травня у Хмельницькому інституті МАУП імені Митрополита Київського і всієї України ВОЛОДИМИРА відбулася VII Всеукраїнська науково-практична конференція «Історія, культура та освіта: християнський вимір», організаторами якої виступили Хмельницька єпархія Української Православної Церкви та Хмельницький інститут МАУП.
Конференція зібрала близько 200 учасників із різних регіонів України. У спільній роботі брали участь вчені-джерелознавці, краєзнавці, фахівці з історії України та історії Церкви, педагоги, духовенство, викладачі і студенти вузів України.
Робота вченого зібрання відбувалася за наступними напрямками:

1. Патріотизм і національна самобутність: духовні витоки
2. Пересопницьке Євангеліє – святиня українського народу
3. Першоджерела в дослідженні історії Поділля
4. Православна книга у вітчизняній культурі
5. Іван Федоров та українські першодруки
6. Переклади Святого Письма – від Святих Кирила та Мефодія до сьогодення
7. Педагогіка духовності
8. Просвітителі та сповідники Подільської землі
9. Волонтерство: проблеми та перспективи
У ході роботи було констатовано факт, що Православна Церква була і залишається консолідуючою силою українського народу, тією силою, яка в усі часи сприяла утвердженню у суспільстві високої моралі, патріотизму та духовних цінностей.
Відзначаючи 450-річчя Православної книги, та вивчивши питання діяльності першодрукаря диякона Івана Федорова на теренах України, учасники конференції закликають до переосмислення великого значення Православної літератури у формуванні самобутньої культури українського народу та піднесення на якісно вищий щабель його освіти та культури.
Зважаючи на сучасну кризу в Україні, учасники вченого зібрання констатували, що патріотизм є невід’ємною частиною життя справжнього християнина, а також закликають представників різних релігійних конфесій та національностей утримуватися від провокаційних заяв та висловів, які містять негативну інформацію щодо інших конфесій та етнічних груп, а також проповідувати терпимість і любов до усіх людей, що відповідає словам Христа Спасителя: «З того дізнаються всі, що ви мої учні, коли любов матимете між собою» (Іоан. 13, 35).
Учасники форуму принесли щиру подяку Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України ВОЛОДИМИРУ за Первосвятительські молитви і духовну підтримку, а також закликають усіх молитися за здоров’я Предстоятеля Української Православної Церкви, ім’я якого з честю носить Хмельницький інститут МАУП.