Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Обласна Рада Церков прийняла звернення щодо збереження миру, недопущення проявів агресії та нетерпимості на релігійному та міжнаціональному грунті

20 травня у прес-центрі облдержадміністрації відбулося зібрання Вінницької обласної ради Церков. Представники конфесій та релігійних організацій підписали «Звернення щодо збереження миру, недопущення проявів агресії та нетерпимості на релігійному та міжнаціональному грунті у Вінницькій області». Ініціаторами звернення виступили керівники православних конфесій області. Їхню ініціативу підтримали римо-католики та греко-католики, баптисти, адвентисти сьомого дня, євангелісти, голови іудейських громад області.

У підписаному зверненні наголошується, що ті складні випробування, які переживає сьогодні Україна, вимагають від суспільства адекватної реакції та конкретних дій щодо врегулювання ситуації та запобігання ескалації конфлікту як на загальнодержавному, так і місцевому рівнях. У зв’язку із цим, члени обласної Ради Церков виступили категорично проти усіх проявів сепаратизму та тероризму, й закликали співгромадян бути патріотами України та докладати зусиль по забезпеченню цілісності нашої Держави.

Учасники зібрання відзначили, що захист Батьківщини вважається священним обов’язком в усіх релігіях, тому віруючі різних конфесій Вінниччини в цей непростий час надають моральну та матеріальну підтримку українським військовослужбовцям, які виконують свій обов’язок по захисту нашої Держави та мирних громадян від свавілля сепаратистів й терористів та запобіганню їх появі на мирній Подільській землі.

В той же час представники конфесій зазначили, що головним обов’язком для усіх громадян, а особливо для віруючих, є збереження миру всередині суспільства, і саме віруючі люди повинні бути прикладом для усіх інших. Обласна Рада Церков закликала священнослужителів та віруючих усіх конфесій Вінниччини дотримуватися, насамперед, міжрелігійного та міжконфесійного миру.

Представники Церков звернули увагу на неприпустимість намагань штучного розпалювання нетерпимості на релігійному та міжнаціональному ґрунті з боку політичних і громадських організацій, а також засобів масової інформації і звернулись до них з проханням бути відповідальними за дії та слова, які можуть порушити міжконфесійний та міжрелігійний мир на Вінниччині.

Члени ради Церков та релігійних організацій Вінницької області закликали віруючих усіх конфесій об’єднатися навколо спільної біди та усвідомити, що в цей час найстрашнішого випробування, яке переживає Україна за всю свою новітню історію, на перше місце має вийти цінність людського життя. Священнослужителі та керівники конфесій закликали свою паству до посиленої молитви за єдність українського народу, гідне майбутнє і процвітання Української Держави та повернення в Україну злагоди, порозуміння і благословенного миру та спокою.

Від Вінницької єпархії Української Православної Церкви звернення підписав митрополит Вінницький і Барський Симеон.

Обласна Рада Церков і релігійних організацій призначила своє наступне зіб-рання на 1 липня. Серед питань, які планується обговорити, проблеми викладання у загальноосвітніх навчальних закладах предмету Християнська етика. Рада створила робочу групу по підготовці до зібрання, яка збереться 3 червня. Вінницька обласна Рада Церков та релігійних організацій обрала головуючим на наступні 6 місяців митрополита Вінницького і Барського Симеона.

Прес-служба Вінницької єпархії.

З В Е Р Н Е Н Н Я

Вінницької обласної Ради Церков і релігійних організацій
щодо збереження миру, недопущення проявів агресії та нетерпимості
на релігійному та міжнаціональному грунті у Вінницькій області

Ми, представники релігійних конфесій Вінницької області, звертаємось до жителів нашого Подільського краю, які люблять Україну і щиро бажають їй миру, добра й процвітання.

Надзвичайно складні випробування, які переживає наша країна, вимагають від суспільства адекватної реакції та конкретних дій щодо врегулювання ситуації та запобігання ескалації конфлікту як на загальнодержавному, так і місцевому рівнях.

У зв’язку із цим ми виступаємо категорично проти усіх проявів сепаратизму та тероризму. Закликаємо наших співгромадян бути патріотами України та докладати зусиль по забезпеченню цілісності нашої Держави.

Захист Батьківщини вважається священним обов’язком в усіх релігіях, тому віруючі різних конфесій Вінниччини в цей непростий час надають моральну та матеріальну підтримку українським військовослужбовцям, які виконують свій обов’язок по захисту нашої Держави та мирних громадян від свавілля сепаратистів й терористів та запобіганню їх появі на нашій мирній Подільській землі.

Збереження миру всередині суспільства в цей доленосний час також є обов’язком для усіх громадян і особливо для віруючих, які повинні бути прикладом для усіх інших. Тому ми закликаємо священнослужителів та віруючих усіх конфесій Вінниччини зберігати, насамперед, міжрелігійний та міжконфесійний мир, який напряму залежить від доброї волі кожного із нас.

В той же час ми звертаємо увагу на неприпустимість намагань штучного розпалювання нетерпимості на релігійному та міжнаціональному ґрунті з боку політичних і громадських організацій, а також засобів масової інформації. Просимо усіх бути відповідальними за дії та слова, які можуть порушити міжконфесійний та міжрелігійний мир на Вінниччині.

Ми, члени ради Церков та релігійних організацій Вінницької області, закли-каємо віруючих усіх конфесій об’єднатися навколо спільної біди та усвідомити, що в цей час найстрашнішого випробування, яке переживає Україна за всю свою новітню історію, на перше місце має вийти цінність людського життя.

Зберігаймо мир, яким Бог благословляє наш Подільський край, будьмо вірними Божественним заповідям і законам, які в усіх релігіях навчають добру й любові. Уникаймо будь-яких конфліктів: на національному, мовному, політичному або релігійному ґрунті. І головне, посилимо молитви за єдність нашого народу, гідне майбутнє і процвітання нашої Держави та повернення в Україну злагоди, порозуміння і благословенного миру та спокою.

Боже Великий, Єдиний, нам Україну храни!

Митрополит СИМЕОН
керуючий Вінницькою єпархією
Української православної церкви
(від імені єпархій УПЦ Вінницької області)

Митрополит РОМАН
керуючий Вінницькою єпархією
Української автокефальної православної церкви

Єпископ МИХАЇЛ
керуючий Вінницькою єпархією
Української православної церкви Київського патріархату

отець Микола ДУРКАЛЕЦЬ
протопресвітер Вінницького протопресвітерства
Української греко-католицької церкви

отець Віталій ВОСКОБОЙНИК
канцлер Кам’янець-Подільської дієцезії
Римсько-католицької церкви

отець Микола КОВАЛЬОВ
представник Руської Православної
Старобрядницької Церкви

Ісаак Петрович НОВОСЕЛЕЦЬКИЙ
голова Вінницької іудейської релігійної
громади, член Президії іудейських
релігійних громад України

Шауль ХОРОВІЦ
рабин, голова релігійної громади
«Бейс Менахем Любавич Вінниця»

Леонід Петрович ПОЧАПСЬКИЙ
голова Вінницького обласного об’єднання
церков євангельських християн-баптистів

Михайло Йосипович ЯКОБЧУК
голова Вінницького обласного управління,
єпископ об’єднаної церкви християн віри євангельської

Михайло Сергійович ВІЛЬЧИНСЬКИЙ
голова Подільської конференції
Української уніонної церкви адвентистів сьомого дня