Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВІННИЦЯ. Відбулася зустріч духовенства єпархії з професором Київської духовної академії протоієреєм Олексієм Добошем

13 травня у м. Вінниці, з благословення митрополита Вінницького і Барського Симеона, відбулася чергова богословська зустріч духовенства єпархії. На запрошення владики у зустрічі взяв участь професор Київської духовної академії протоієрей Олексій Добош, який виступив із лекцією «Біблія у духовно-пастирській діяльності приходського священика».
Отець Олексій умовно поділив лекцію на три блоки. У першому, інформаційному блоці він порівняв принципи, за якими викладається Біблійна історія та Священне Писання у семінаріях із тими вимогами, які ставить перед священиком його практична діяльність на парафії та дав духовенству методично-педагогічні поради.
Велику роль професор приділив необхідності постійного вдосконалення священиками своїх знань зі Святого Письма і обовязкового включення вдумливого щоденного читання Біблії у духовну практику священика і навчання власним прикладом мирян.
Особливий наголос о. Олексій Добош зробив на гомілетичному використанні Святого Письма. На думку богослова, проповідь пастиря повинна починатися з тлумачення Біблії, до якого слід приєднувати розповідь про церковні свята та приклади з житій святих.
Не обійшов увагою гість і необхідності донесення до мирян змісту Святого Письма за допомогою правильного розбірливого читання під час богослужіння. Під час розгляду цієї теми між духовенством відбулася дискусія, яка торкнулася необхідності читання Святого Письма не лише церковно-словянською, а й іншими мовами, які б дали можливість людям, особливо молоді, можливість почути і зрозуміти слова Христа і біблійні істини.
Наприкінці лекції протоієрей Олексій дав відповіді на запитання священиків. Враховуючи те, що лекція, яка відбулася у Вінниці, може бути корисною й для священиків інших єпархій, а також для мирян, які можуть отримати для себе додаткову мотивацію для читання і вивчення Біблії, прес-служба Вінницької єпархії незабаром розмістить відеозапис лекції протоієрея Олексія Добоша на єпархіальному каналі на сервісі Youtube.
Після завершення богословського спілкування митрополит Симеон подякував гостю і висловив спільне побажання від усього духовенства на подальші лекції о. Олексія у Вінницькій єпархії на різноманітні актуальні теми духовного життя.
Користуючись нагодою, митрополит Симеон разом із всім духовенством підніс молитви за припинення силового протистояння і мир в Україні.