Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

БЕРДИЧЕВ. Хору Свято-Миколаївського собору – 25 років

Чверть століття він дарує людям божественну красу духовної музики, невимовну радість і відчуття дотику до прекрасного, небесного… Чверть століття розкриває прихожанам суть Православ’я, наповнює особливим світлом віруючих, зігріває їх серця і підносить душі… Двадцять п’ять років тому милістю Божою почалася історія хору Свято-Миколаївського собору м. Бердичева.

Сторінками історії:

Хор Свято-Миколаївського собору вписав перші рядки у свій літопис у 1989-му році. Спочатку він об’єднував шість чоловік, і його керівником став викладач педагогічного училища Віктор Степанович Сватула. Поступово колектив розростався, і нині в його складі – 25 хористів, а це викладачі музики і студенти педагогічного училища, музичні керівники дошкільних та позашкільних закладів – люди православного віросповідання, з високими духовно-моральними якостями. Вони прагнуть співати не лише професійно, а з душею, усвідомлюючи, що є проповідниками, глашатаями тієї краси неземного світу, яка за даром Творця передається земній людині через прекрасні гармонійні звуки, створені Всевишнім. За кілька років колектив накопичив чималий репертуар із духовних творів композиторів церковної музики Г. Ломакіна, О. Архангельського, А. Веделя, Д. Бортнянського, О. Смирнова, Ф. М’ясникова, К. Куралесіна та інших, у тому числі і сучасних. Із кожним роком підвищується виконавська майстерність колективу, з кожним роком поповнюється його репертуар. І за кожним досягненням – велика праця, самовіддача й творчі пошуки.

1999-й рік був особливим для хору Свято-Миколаївського собору: він став дипломантом Всеукраїнського фестивалю духовної музики православних колективів «Глас Печерський», а в 2001-му – лауреатом. Через три роки був відзначений дипломом учасника Першого Міжнародного фестивалю духовної музики «Глас Печерський-2004». У 2010-му – 2013-му колектив став учасником Міжнародного фестивалю духовного співу «Кременецькі хорові вечори», а у 2012-му році хор здобув другу премію на конкурсі-фестивалі світських та церковних хорів «Аве Марія» в м. Житомирі. Протягом всього часу існування колектив неодноразово брав участь у концертах, присвячених різним подіям: 200-річчю Житомирської Єпархії, 10-річчю Харківського Собору, у святах: Різдвяному концерті в драматичному театрі і телецентрі м. Житомира, відзначенні 100-річчя Свято-Миколаївського собору м. Бердичева та інших. Хор постійно запрошують на Архієрейські Богослужіння в парафії Житомирської та Вінницької єпархій. Колектив підтримує давні творчі контакти з відомим сучасним українським композитором, народним артистом України Григорієм Веретою, який написав багато духовних творів спеціально для хору Свято-Миколаївського собору.

Засновником і незмінним регентом хору, його натхненником і наставником є протоієрей Віктор Сватула.

Він нагороджений високою відзнакою Української Православної Церкви – Орденом «1025-річчя Хрещення Київської Русі» та Орденом «Відзнака Предстоятеля Української Православної Церкви». Рік 2014-й став для колективу ювілейним: до свого 25-річчя хор записав диск, в який увійшли кращі духовні твори вітчизняних і сучасних церковних композиторів, які змушують замислитися про вічне, говорять про красу творіння і гріють душу та серце.