Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ОДЕССА. Открытое обращение Одесской епархии Украинской Православной Церкви

Представнику місії ООН в Україні
Алекссандрi Тісо
01021, м. Київ, вул. Кловський узвіз, 1

Представнику місії ОБСЄ в Україні
Мадіні Джарбусиновій
01030, м. Київ, вул. Стрілецька, 16

Представнику місії ОБСЄ в Одесі
Тііту Мацулевичу
м. Одеса, вул. Отрадна, 13

Голові Верховної Ради України
в.о. Президента Турчинову О.В.
01220, м. Київ, вул. Банкова, 11

В. о. Міністра Внутрішніх справ України
Авакову А.Б.
01601, м. Київ, вул. Академіка
Богомольця, 10

В. о. Генерального прокурора України
О. І. Махніцькому
01011, м. Київ, вул. Різницька, 13/15

В. о. Голови Служби безпеки України
Наливайченку В. О.
01601, м. Київ, 1, вул. Малопідвальна, 16

Прокурору Одеської області
Боршуляку І. І.
65026, м.Одеса, вул.Пушкінська, 3

Начальнику ГУМВС України в Одеській
області
Катеринчуку І. П.
65014, м. Одеса, вул. Єврейська, 12

Вельмишановні панове!

Тільки надзвичайні обставини змусили нас звернутися до Вас задля захисту наших громадянських та людських прав.

Так, увага всього світу прикута до трагічних подій, що відбуваються в Україні. Масові заворушення, загроза воєнних дій, розкол спільноти на ґрунті різних політичних міркувань — на цьому громадському фоні розвивається драматичне протистояння вже зовсім іншого порядку, протистояння духовне.

Нині відбуваються відкриті провокації та погрози щодо Православної Церкви, її священнослужителів та вірян. Засоби масової інформації поширюють неправдиву інформаціющодо Православної Церкви, у такий спосіб породжується ворожнеча та ненависть серед населення до Православної Церкви.

Підтвердженням чого стала остання неправдива інформація, яка була поширена ЗМІ 2 травня 2014 року, на сайті http://ukr.segodnya.ua/regions/odessa/avtomaty-i-snayperskie-vintovki-odesskim-separatistam-vydali-v-cerkvi-ochevidcy-517397.html: «Під час ранкового молебню за святу Русь священик, нібито ,роздав прихожанам зброю. Зброя, з якої сьогодні в Одесі сепаратисти розстрілюють учасників маршу за єдність України і мирних жителів, роздавалася вчора ввечері в одній з церков міста. Про це люди розповіли губернатору Одеської області Володимиру Немировському, який приїхав підтримати їх на барикади». Вказану інформацію одразу спростувала прес-служба Одеської єпархії УПЦ.

Україною прокотилася хвиля нападів на священиків канонічної Української Православної Церкви і спроб захоплення православних храмів. В облозі побували Києво-Печерська і Почаївська лаври. У Сумах погрожували спалити живцем (коктейлями Молотова) архієпископа Євлогія разом з кафедральним собором і єпархіальним управлінням правлячого архієрея УПЦ. Деяким священикам канонічної Церкви погрожували фізичною розправою.У тому числi керуючому Одеської Єпархії.

Усі ці події призводять до подальшого розколу в суспільстві та можуть призвести до ворожнечі на підставі релігійних поглядів, істотного порушення гарантованих Конституцією України та міжнародними актами основоположних та невід’ємних прав людини на свободу віросповідання, що є неприпустимим у демократичній і правовій державі.

Наголошуємо, що Українська Православна Церква молиться про мир та злагоду, пом’якшення злих сердець, демонструючи тим самим зразок духовної єдності всіх вірян незалежно від їх національної належності та політичних поглядів.

Відповідно до ст. 11 Конституції України, Держава сприяє консолідації та розвитку української нації, її історичної свідомості, традицій і культури, а також розвиткові етнічної, культурної, мовної та релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України.

Згідно зі ст. 24 Конституції України, громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Статтею 35 Конституції України передбачено, що кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність. Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа — від Церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов’язкова.

Ст. 9 Конвенції «Про захист прав людини та основоположних свобод» закріплює, що кожен має право на свободу думки, совісті та релігії; це право включає свободу змінювати свою релігію або переконання, а також свободу сповідувати свою релігію або переконання під час богослужіння, навчання, виконання та дотримання релігійної практики і ритуальних обрядів як одноособово, так і спільно з іншими, як прилюдно, так і приватно.

Статтею 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» передбачено, що Держава захищає права і законні інтереси релігійних організацій; сприяє встановленню відносин взаємної релігійної і світоглядної терпимості й поваги між громадянами, які сповідують релігію або не сповідують її, між віруючими різних віросповідань та їх релігійними організаціями; бере до відома і поважає традиції та внутрішні настанови релігійних організацій, якщо вони не суперечать чинному законодавству.

Враховуючи вищевикладене, з метою захисту прав та законних інтересів храмів, монастирів та вірних Одеської Єпархії,

ПРОСИМО ВАС:

Вжити заходів щодо невтручання політичних сил та їх силових структур у діяльність канонічної Української Православної Церкви.

Вжити заходів щодо захисту майна Одеськоï Єпархії, Украïнськоï Православної Церкви.

Вжити заходів щодо захисту життя та здоров’я священиків та віруючих Української Православної Церкви.

Закликаємо вас захистити духівництво та вірян Одеської єпархії Української Православної Церкви від людей, якi навмисно поширюють недостовірну, неправдиву,провокаційну інформацію, яка може призвести до непередбачених наслідків, що не сприяють миру, стабільності, спокою в нашому українському суспільстві. Ще раз запевняємо Вас у тому, що все духівництво і віряни багатонаціонального Одеського регіону завжди були і залишаються з народом незалежної Держави. Про це наші постійні молитви.

Боже Великий, Єдиний, нам Украïну храни.

З шанобою, +Агафангел, Митрополит Одеський та Ізмаїльський, Священство, ченці і віряни Одеської єпархії Украïнськоï Православної Церкви.