Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ЛУЦЬК. Волинська єпархія відкрила благодійну їдальню для нужденних

“НЕСІТЬ ТЯГАРІ ОДИН ОДНОГО…”

Пересічна людина, яка має чи добру роботу чи нормальну пенсію, підтримку родини і не дуже скаржиться на здоров’я, може і не здогадуватися, що поруч є ті, котрі сьогодні потребують навіть шматка хліба і тарілки гарячого супу. Луцький територіальний центр соціального обслуговування пенсіонерів та непрацездатних громадян щодня годує до 130 таких людей. Є серед них і самотні, і важко хворі, кому лоточок з борщем та кашею треба занести й додому, є люди старшого віку, а є і зовсім молоді, яких життя наразі поставило у безвихідь. Як кажуть, від тюрми та суми не зарікайся… Минулої осені під час Фестивалю ЗМІ православних, який відбувався у Києво-Печерській лаврі, представники волинської делегації мали зустріч з матушкою Серафимою, ігуменею одного з одеських монастирів. Обитель ця в Українській Православній Церкві відома великим обсягом свого соціального служіння. Досить сказати, що тут діє хоспіс для важкохворих, притулок для стареньких чи немічних, монашки щодня годують у своїй їдальні понад сотню людей. Розповідь про це ігумені не могла не зворушувати, а отець Валентин Марчук, голова інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії, побачив тут й інше; “Це якраз те, чим і має займатися монастир та церква у місті!” Луцьк, звісно, не Одеса, бо ж Церква існує на пожертви, і в місті на березі Чорного моря вони таки значніші. Проте милосердних людей вистачає і на Волині, прикладом чому стало відкриття благодійної їдальні на базі Луцького територіального центру.
Сталося це з благословення митрополита Волинського і Луцького Ніфонта, який нагадав присутнім слова апостола Павла: “Несіть тягарі один одного, і так ви здійсните закон Христа”. Сьогодні Волинська єпархія УПЦ перебирає на себе частину матеріального тягаря, який несе місто, піклуючись про своїх немічних чи нужденних громадян. Відкриття благодійної їдальні відбулося у день, коли Церква вшановує пам’ять святого праведного Іоанна Кронштадського. Як відомо, це була реальна людина, котра прославилася своїми добрими справами. Будь-яка Вікіпедія розкаже, що будучи священиком у Кронштадті Іоанн “став відвідувати халупи, землянки і бідні квартири. Він втішав кинутих матерів, няньчив їхніх дітей, поки мати прала; допомагав грошима; остеріг та вмовляв п’яниць; роздавав все своє платню бідним, а коли не залишалося грошей, віддавав свою рясу, чоботи і сам босий повертався додому в церковний будинок ” Про свою благодійності отець Іоанн говорив так: “У Бога немає ні еллінів, ні іудеїв. У мене своїх грошей немає. Мені жертвують і я жертвую. Я навіть часто не знаю, хто і звідки надіслав мені те або інше внесок. Тому і я жертвую туди, де є потреба і де ці гроші можуть принести користь “.
Це ж саме каже і владика Ніфонт, бо в майбутньому, як Господь управить і пошле єпархії жертводавців, то Волинська єпархія буде годувати або більше нужденних, або оплачуватиме вартість гарячих обідів на більшу кількість днів. Директор Луцького територіального центру Галина Шатецька каже, що для їхнього закладу лрдата 70 обідів щотижня – досить велика підтримка. Бо ж нині центр годує щодня до 130 чоловік, і 50 із них харчування оплачує благодійний фонд Ігоря Палиці. Решту людей годує місто, інші добрі люди, або вартість обідів оплачують за бажанням самі пенсіонери чи малозабезпечені. Бо ж приготувати такий повноцінний обід, яким пригощають привітні кухарі центру, удома не кожен з них може.
Відкриття благодійної їдальні відбулося і в день, у четвер, коли Православна церква згадує і святителя Миколая Чудотворця, згадує його нарівні з апостолами. Святитель, як відомо, є зразком благодійності і милосердя, і саме по четвергах і здійснюватиме єпархія благодійні обіди. З благословення владики Ніфонта за територіальним центром закріплять священика, який духовно підтримуватиме людей, а також волонтерів з числа парафіян та студентів Волинської духовної семінарії.

Наталія МАЛІМОН