Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ.Рідзвяне свято у Низкиничах

9 січня, на третій день Різдва Христового, в день пам’яті святого первомученика архідиякона Стефана богослужіння в Успенському Низкиницькому монастирі очолив єпископ Володимир.
Владиці спів служили братія обителі та місцеве нововолинське духовенство.
Як завжди багатолюдно було цього дня у головному храмі обителі, особливо ж багато було дітей, адже Різдво Христове – улюблене свято дітвори.
Після Божественної літургії духовенство та парафіяни перемістилися у актовий зал нещодавно відкритої Православної спеціалізованої школи, що знаходиться на території монастиря. Тут, у святково прибраній заді відбулося традиційне свято колядок.
Колядки, вірші, пісні, що прославляють Новонарожденого Христа – урочисто і яскраво звучали з вуст маленьких учнів школи. Слід відзначити, що увесь сценарій свята був спеціально створений педагогами, гарні вірші та колядки – написані місцевими поетами та музикантами.
Та не лише діти прославляють Різдво Христове. Наче ілюстрацією зміни поколінь та передання культурних традицій став виступ народного фольклорного хору Низкиницького монастиря “Червона калина”, яким опікується сам архімандрит Вікентій. Учасники колективу у народних строях виконали низку архаїчних колядок.
У своєму слові єпископ Володимир похвалив маленьких парафіян за старанність та артистизм. Владика також подякував ігумену монастиря та педагогічному колективу школи та труди по духовному вихованню дітей.
Наприкінці свята усі присутні діти підходили до владики і отця ігумена та, поколядувавши, отримували солодкі подарунки.
На святі колядок були присутні гості – діти з особливими потребами. Стараннями священиків монастиря вісім дітей, що можуть пересуватися лише на візочках, були доставлені у монастир, щоб розділити радість свята зі всіма дітьми. Після відвідання храму і концерту для цих діток було влаштовано солодкий стіл, а жінки – учасниці “Червоної калини” виступили для діток з особливими потребами з низкою колядок та віншувань.
Протодиякон Віктор Мартиненко