Україна Православна

...

Официальный сайт Украинской Православной Церкви

КИЇВ. Різдвяне послання митрополита Августина (Маркевича) православним військовослужбовцям і правоохоронцям

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ
ГОЛОВИ СИНОДАЛЬНОГО ВІЙСЬКОВОГО ВІДДІЛУ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ
МИТРОПОЛИТА БІЛОЦЕРКІВСЬКОГО І БОГУСЛАВСЬКОГО АВГУСТИНА

православним генералам, адміралам, офіцерам, прапорщикам, мічманам, сержантам, старшинам, солдатам і матросам Збройних Сил та інших військових формувань України

Возлюблені у Господі, брати і сестри!

Від усього серця вітаю вас із радісним святом Різдва Христового та з Новоліттям!
Предивне, незбагненне таїнство Різдва Христового! Заради нас поклався в яслах безсловесних Предвічний Бог Слово. Не перестаючи бути Всесильним Богом, задля нас Єдинородний Син Божий став немічним людським Дитям. Бог зійшов на землю, щоб спасти людство, щоб возвисити людину і обожити її.
Гріх і незліченні пристрасті відкинули людину від Бога — Джерела життя, посадили її у «тьме и сени смертней» (див. Мф, 4, 16). Христос приніс людям «Свет и разум да познаем Бога истиннаго и да будем во истиннем Сыне Его Иисусе Христе? Сей есть истинный Бог и живот вечный» (див. 1 Ин. 5, 20). Син Божий приніс на грішну землю Божественний мир, до якого так прагнула душа людини, яка сама ніяк не могла його віднайти. Спаситель прийшов, щоб примирити людину з Богом, щоб примирити нас одне з одним та з власною совістю. Прийшов благовістити мир нам, «дальнім і ближнім» (див. Еф. 2, 17). Це — мир, що перевищує всякий розум (див. Флп. 4, 7), мир благодатний, надприродній, який сповнює душу людини незбагненним блаженством. Це і є Царство Боже всередині нас (див. Лк. 17, 21). Чим ближче людина підходить до Христа, чим глибше вірить Йому, чим більше намагається жити згідно з Євангелієм, тим повнішим миром вона насолоджується. Цей Божественний мир став ознакою кожного християнина.
«Мир вам!» — привітав Спаситель Своїх учнів після славного Свого Воскресення (див. Ін. 20, 20). Щоб дарувати людям цей мир, Господь і Бог наш Іісус Христос проніс Свій Хрест від Вифлеємських ясел до Голгофи, від Пасхи Різдва до Пасхи Воскресення. І все це – із незбагненної любові до Свого створіння, яке заблукало в хащах гріха. Добрий Пастир зійшов на землю, щоб віднайти заблукане ягня, яким був весь рід людський, і принести його в Отчі обійми…
Нині ми чуємо предивну ангельську пісню «Слава в Вишніх Богу і на землі мир, в человіцех благоволеніє». Христос рождается, славите: Христос с небес, срящите: Христос на земли, возноситеся. Пойте Господеви вся земля, и веселием воспойте людие, яко прославися (Ирмос праздника) радісно співає Церква в день Різдва Христового. Поспішімо ж і ми до Вифлеєму, припадімо до ніг Богодитяти Христа, сповитого у яслах, і принесімо Йому наші дари. Не багатство світу цього, бо ж Творець Вселенної володіє усім. Принесімо Йому те, чого Він від нас чекає: наші серця, сповнені віри, любові, смирення, співчуття. І «сердце сокрушенно и смиренно Бог не уничижит» (Пс.50, 19).
Христос рождається! — Славіте Його!

Смиренний з ласки Божої,

† Августин,
митрополит Білоцерківський і Богуславський,
голова Синодального відділу УПЦ по взаємодії
зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України